Kulturnjaci ogorčeni smanjenjem plaća zahtijevaju kolektivni ugovor

Kulturnjaci ogorčeni smanjenjem plaća zahtijevaju kolektivni ugovor

»Naš zahtjev je da nakon 17 godina reda ponovno uvedemo red. Kolektivni ugovori jamče nekakvu jednakost djelatnicima koji rade iste poslove. Oni ne unose red samo sindikatima nego i poslodavcima«, izjavila je Đurđica Pugelnik

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor primio je danas predsjednicu Nezavisnog sindikata bibliotečnih djelatnika Hrvatske Đurđicu Pugelnik te glavnu tajnicu Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubicu Pilić, kako bi se izvidjele mogućnosti obnavljanja kolektivnog ugovora za zaposlene u kulturnim ustanovama Grada Zagreba.

Darinko Kosor: »Neću komentirati u budućnosti bilo kakva pitanja koja se tiču gradonačelnika Bandića. Sva ova pitanja ćete morati pitati odvjetnika gospodina Bandića«.

»Naš zahtjev je da nakon 17 godina reda ponovno uvedemo red. Kolektivni ugovori jamče nekakvu jednakost djelatnicima koji rade iste poslove. Oni ne unose red samo sindikatima nego i poslodavcima«, izjavila je Đurđica Pugelnik. Ona je istaknula kako je kolektivni ugovor istekao 30. lipnja te se od tada prava zaposlenih reguliraju unutarnjim pravilnicima, zasebno za svaku ustanovu, a ti su pravilnici, kako je rekla, »podložni svakodnevnim promjenama«.

»S time nismo baš najsretniji pa smo se dogovorili da bi sada, kada se donosi gradski proračun i kad znamo s čime raspolažemo bilo najbolje pokrenuti i pregovore oko kolektivnog ugovora«, kaže Pugelnik. Ona je naglasila da su sindikati svjesni da će proračun za iduću godinu biti manji, ali podsjeća da su se zagrebački kulturnjaci već odrekli dijela plaća koje su im u srpnju smanjenje u rasponu od 4 do 15 % (približno za 220 do 1000 kuna). »To je već jedno odricanje kojega naši poslodavci moraju biti svjesni, a ujedno i najveće sniženje visokoobrazovanima doktorima znanosti što nam urušava cjelokupnu djelatnost«, navodi Pugelnik i napominje kako je riječ o djelatnosti u kojoj najveći dio kadra ima visoko obrazovanje.

Istovremeno, zaposleni u kulturnim ustanovama Grada Zagreba imaju 30 % manje plaće nego zaposleni koje iste takve poslove obavljaju u Gradskoj upravi. »Gradska uprava i inače ima veću osnovicu – naša iznosi 3420, a njihova 4602 kune, a njihovo padanje plaće je i pored toga bilo nešto manje«, napominje. Sindikalisti su zahtjev za pokretanjem pregovora oko kolektivnog ugovora uputili 9. rujna gradonačelniku Milanu Bandiću, a zatražili su i primanje kod predsjednika Gradske skupštine.

Ljubica Pilić iz Hvratskog sindikata djelatnika u kulturi smatra kako je bespredmetno uspoređivati lokalne proračune s državnim (koji je doživio još veće rezove po pitanju izdvajanja za kulturu) jer se oni donose prema posve drugim načelima.

»Kultura je u zadnjih četiri godine ostala bez 10 % sredstava. Već smo imali smanjenje mase za plaće, odrekli smo se regresa i božićnica i naše uštede iznose oko 160 milijuna kuna u četiri godine koliko je kolektivni ugovor bio u primjeni«, tvrdi Pilić, koja smatra kako bi trebalo razgovarati o razini prava koju su zaposlenici imali prije ovih rezova, ali ujedno poručuje i da su sindikati spremni za razgovori i kompromis.

Manji proračun

Darinko Kosor je objasnio kako je do razgovora s predstavnicama sindikata došlo na inicijativu kulturnih i bibliotečnih radnika prije 10 dana.

»Smatram da je moja dužnost razgovarati s ljudima iz kulture jer se njihove plaće donose iz gradskog proračuna koji donosi Skupština. Glavni zaključak sastanka je da moramo razgovarati. Idući tjedan ću zamjenici gradonačelnika predložiti da se formira pregovarački tim zajedno sa ljudima iz našeg ureda za kulturu jer mi sa našim radnicima moramo razgovarati«, kaže Kosor. Rekao je da ne želi prejudicirati dogovore, ali i da je predstavnicima sindikata rekao kako će vjerojatno projekcija novog proračuna za 2015. biti na razini 6, 5 milijardi kuna, što je za 500 milijuna kuna manje od ovogodišnjeg proračuna. Kosor je mišljenja da bi Zagreb, ako se počne primjenjivati izmijenjeni Zakon o porezu na dohodak, iduće godine mogao ostati bez 700 milijuna kuna.

Novinare su od Kosora zatražili komentar na pronalazak navodne tajne kolekcije slika u vikendici gradonačelnika Milana Bandića, kao i je li kada bio u toj vikendici i što je tamo vidio.

»Ne mogu vam reći. Neću komentirati u budućnosti bilo kakva pitanja koja se tiču gradonačelnika Bandića. Gradska skupština je odvojeno predstavničko tijelo, mi smo direktno birani od naših građana i sada se bavimo proračunom Grada Zagreba. Sva ova pitanja ćete morati pitati odvjetnika gospodina Bandića«, odgovorio je. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni