“Kultura kvalitete obrazovanja je nešto što se mora njegovati”

“Kultura kvalitete obrazovanja je nešto što se mora njegovati”

Rektor Boras istaknuo je da jedan euro uložen u obrazovanje nosi šest eura samom gospodarstvu / Ministrica Divjak: »Još puno toga treba popraviti i raditi na tome da se uključimo u europski, ali i svjetski tijek«

U zgradi Rektorata u petak je svečano obilježena 349. akademska godina i Dan Sveučilišta u Zagrebu. Istaknutim pojedincima – profesorima i studentima dodijeljene su nagrade i priznanja, a dodijeljeno je i 15 počasnih titula profesor emeritus.

Nakon službenog djela medijima su se obratili ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Predsjednik Vlade čestitao je Rektoru Borasu na svemu što je prvo hrvatsko Sveučilište učinilo za hrvatsko društvo, ali i za intelektualnu i kulturnu baštinu. Zaključio je kako je »broj laureata impresivan, kao i njihov doprinos znanosti i istraživanju«.

Na njegove riječi se nadovezala i ministrica obrazovanja, koja je također čestitala Dan Sveučilišta studentima, profesorima, ali i bivšim profesorima i studentima te im je zaželjela mnogo uspjeha u budućnosti. Naglasila je kako Sveučilište treba njegovati kriterij izvrsnosti i rad na autonomiji Sveučilišta koja podrazumijeva odgovornost. Zahvalila je svima koji su kroz sve ove godine Sveučilište u Zagrebu doveli do stožerne obrazovne institucije u Republici Hrvatskoj.

Potom je izjavila: »Puno toga treba popraviti i raditi na tome da se uključimo u europski, ali i svjetski tijek«.

Naglasila je kako rezultati uvijek mogu biti bolji i jače, te da Vlada i ministarstvo trebaju osigurati uvjete. Rekla je kako se na tome i radi no zaključila je kako je kultura kvalitete obrazovanje nešto što se svakako mora njegovati.

Rektor Sveučilišta Damir Boras smatra kako je Sveučilište u Zagrebu relevantan proizvođač znanstvenih radova, a zapaženo je i po kvaliteti nastave. Nadodao je kako ulaganje u visoko obrazovanje nije trošak te okupljene podsjetio kako se nedavno na jednom simpoziju moglo čuti da jedan euro uložen u obrazovanje nosi šest eura samom gospodarstvu. Smatra, kako je Hrvatska krenula dobrim smjerom e će Sveučilište u Zagrebu dati šansu tom razvoju. Pritom je zaključio, kako se »mnogo toga još može popraviti s obzirom na ulaganja na znanost«.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni