Kulinarskim radionicama do senzibilnijeg društva

Kulinarskim radionicama do senzibilnijeg društva

Kako pristupiti i odnositi se prema osobama s invaliditetom jedno je od pitanja na koje edukacije ove udruge nude odgovor

Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja svakog vikenda organizira radionice za osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, edukacije za turističke i ugostiteljske djelatnike, te sve ostale zainteresirane koji žele naučiti kako se pravilno odnositi prema osobama s teškoćama.

„Cilj je osobama s invaliditetom olakšati svakodnevni život, pružiti im neka nova saznanja te ih okupiti u veselom društvu“, otkriva nam osnivač udruge Vedran Habel, kuhar s bogatim iskustvom koji je želio svoje znanje podijeliti s drugima. Do sada je stvorio multimedijalni projekt od 14 emisija koja svaka prikazuje određenu tehniku pripreme mesa s prijevodom na znakovni jezik, kao i tečaj Male škole kuhanja za gluhe i nagluhe osobe.

Kako pristupiti i odnositi se prema osobama s invaliditetom jedno je od pitanja na koje edukacije ove udruge nude odgovor. „Ne smijete prestrašiti, primjerice slijepe osobe, niti biti nametljivi, one same moraju odrediti koliko im treba pomoći. Isto tako, ako osoba ima pratitelja, pri objašnjavanju se morate obraćati baš osobi s invaliditetom da se ne osjeća zapostavljeno i manje vrijednom“, otkriva nam Gordana Maravić, polaznica i turistički vodič. Gordana je sudjelovala u EU projektu Silver City za nezaposlene obrazovane osobe iznad 50 godina. Svoje znanje i vrijeme, posao i dobrotvorni rad želi spojiti tako što će, s ostalim članovima projekta, organizirati turistička razgledavanja Zagreba, koja će završiti na radionicama ove udruge u izradi nacionalnih jela, suvenira ili umjetničkih slika. Prostor u kojem se odvijaju edukacije nalazi se u samom centru grada na adresi Nova Ves 10, a to je jedna od rijetkih lokacija prilagođena infrastrukturom za osobe s invaliditetom u središtu Zagreba.

Koliko je teško funkcionirati u svakodnevnom okruženju polaznici su sami imali prilike zaključiti na radionici koja je uključivala kuhanje s povezom na očima. „Ovakve edukacije važne su za nas turističke vodiče jer mnogi ne znaju kojim atrakcijama može pristupiti osoba s teškoćama u razvoju, u kojem hotelu prespavati, gdje jesti… Nažalost takvih lokacija nema puno na području našeg grada“, dodaje naša sugovornica.

Radionicama su već prisustvovali Društvo turističkih vodiča Zagreba, članice International Women’s Club of Zagreb, Centra za autizam te brojni drugi. Trenutačno su svakog vikenda otvoreni za turiste sa i bez invaliditeta. Želja je kroz radionice i zajedničko druženje potaknuti osobe s invaliditetom da se osamostale, nauče nešto novo, upoznaju različite pojedince, a sve to može voditi do zaposlenja i uključivanja u ravnopravnu društvenu zajednicu.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni