Kujundžić: U budućoj bolnici u Blatu bit će smješteni neizlječivi bolesnici

Kujundžić: U budućoj bolnici u Blatu bit će smješteni neizlječivi bolesnici

“Palijativa je jedan od velikih problema u hrvatskoj medicini. Prije dvije godine Specijalna bolnica za plućne bolesti je krenula u palijativu i u kratkom su roku ispunjeni visoki standardi“, rekao je ministar Kujundžić. Naglasio je da je palijativa problem koji se mora riješiti i u budućoj bolnici u Blatu će biti zbrinuti pacijenti u terminalnoj fazi bolesti

Ivana Vranješ

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj ulici je prva javnozdravstvena ustanova u Hrvatskoj koja je zahvaljujući dvogodišnjem procesu usavršavanja svojih usluga i organizacije dobila međunarodnu akreditaciju kvalitete zdravstvene zaštite. Ploča s natpisom međunarodne akreditacije svečano je otkrivena u utorak na bolničkom ulazu u nazočnosti brojnih uzvanika.

„Palijativna medicina koja je započela radom 2015. godina bila je pokretač daljnjeg razvoja bolnice. Naime, bolnica je tradicionalno poznata kao pulmološka ustanova, ali osnivanje palijativnog odjela (s čime obzirom da se radi o novijoj struci nismo imali standarde kvalitete i rada) bio je motiv da se potrudimo da oformimo tim za razvoj palijativne medicine i razvoj kvalitete“, istaknuo je Marinko Artuković, ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti. Dodao je kako se tijekom dvije godine primijenilo 280 kriterija kvalitete da bi završio proces međunarodne akreditacije kvalitete za palijativnu medicinu te je zahvalio gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću na podršci u tom procesu.

„Radi se o tome da smo postavili takve standarde koji su prepoznati od internacionalizirane akreditacijske agencije, odnosno od vanjskih neovisnih procjenitelja kvalitete zdravstvene zaštite. Ona je potvrdila da je naš rad sukladan utvrđenim optimalnim standardima za djelatnost koju obavljamo te da način rada bolnice i stručne kompetencije odgovaraju visokim organizacijskim i stručnim standardima na međunarodnom nivou“, rekao je doktor Artuković.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić je izrazio zadovoljstvo što je jedna javnozdravstvena ustanova dobila međunarodnu akreditaciju. Kazao je kako je akreditaciju do sada dobilo samo nekoliko privatnih ustanova te istaknuo da je Specijalna bolnica za plućne bolesti kao prva javozdravstvena ustanova tijekom dvogodišnjeg procesa dobivanja međunarodne akreditacije poboljšala svoju učinkovitost za 80 posto.

„Akreditacija je nešto u što će ići sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Palijativa je jedan od velikih problema u hrvatskoj medicini. Prije dvije godine Specijalna bolnica za plućne bolesti je krenula u palijativu i u kratkom su roku ispunjeni visoki standardi“, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je čestitao ravnatelju bolnice i svim djelatnicima. Naglasio je da je palijativa problem koji se mora riješiti i u budućoj bolnici u Blatu će biti zbrinuti pacijenti u terminalnoj fazi bolesti.

Nedovršeni objekt Sveučilišne bolnice u blatu propada već 30-ak godina. Ministar Kujundžić je lani najavljivao da će u nju preseliti nekoliko dotrajalih bolnica te da će ondje biti uređena dječja bolnica s 400 kreveta.

Na zadovoljavanju kriterija međunarodne akreditacije djelatnicima bolnice čestitao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je rekao da bi veliki dr. Andrija Štampar bio ponosan na njih.

„Želim da u naredne dvije godine i druge javnozdravstvene ustanove Grada Zagreba dobiju međunarodnu akreditaciju“, poručio je Bandić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni