Kuhajte uz pomoć superračunala

Kuhajte uz pomoć superračunala

Umjesto da stvara jela na razini tvari, Watson koristi informacije o kemikalijama koje kontroliraju okus i kako se jedan prehrambeni par može spojiti s drugim pa često nastaju nove i nepoznate kombinacije namirnica, a koje se savršeno nadopunjuju

Nedavno objavljena kuharica Kognitivno kuhanje s kuharom Watsonom uključuje 65 recepta, nastalih uz pomoć onoga što je nazvano “prvim svjetskim kognitivnim sustavom kuhanja”, a ono je rezultat trogodišnje suradnje s između IBM istraživačkog tima i kuhara na Institutu kulinarskog obrazovanja (Institute of Culinary Education – ICE).

U IBM-u smatraju da ono što funkcionira s hranom funkcionira i s drugim stvarima pa ovaj način može biti koristan, primjerice u stvaranju novih lijekova

U ovom se slučaju ne radi o običnoj kuharici u formatu knjige ili bilježaka već o interaktivnom sustavu. Nadograđeno IBM-ovo superračunalo Watson sada ima mogućnost spremanja velikih količina podataka što može pomoći u odlučivanju u raznim područjima poput medicine ili financija te drugim područjima.

Iz IBM-a poručuju da Kognitivno kuhanje nije samo zbirka Watsonoovih recepata već pokazatelj njegove evolucije kao kuhara. Watson, naime može izdvojiti potrebne i korisne činjenice od milijuna stranica literature te ih povezati odnosno stvoriti odnos među njima. Tako se stvara baza podataka recepata prema vrsti jela, stilovima kuhanja, načinima i ukusima, a uz povratne informacije kuhara i korisnika mogu se opet stvarati nova jela.

Kuhar Watson je zamišljen da ilustrira ne samo ono što može učiniti nego kako se to može povezati sa svakodnevnim životom. Najvažnija karakteristika ovakve kuharice je povezivanje, odnosno spajanje hrane po okusima na temelju kemijskih karakteristika odnosno molekularne gastronomije. Umjesto da stvara jela na razini tvari, Watson koristi informacije o kemikalijama koje kontroliraju okus i kako se jedan prehrambeni par može spojiti s drugim pa često nastaju nove i nepoznate kombinacije namirnica, a koje se savršeno nadopunjuju.

Kako smatraju u IBM-u, što funkcionira s hranom funkcionira i s drugim stvarima pa ovaj način može biti koristan u ostalim područjima, kao što je stvaranje novih lijekova.

Kognitivno kuhanje s kuharom Watsonom prodaje se za 30 dolara. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni