Kućica kojoj ne trebaju nikakvi priključci

Kućica kojoj ne trebaju nikakvi priključci

U mjestu Ridgway u američkoj saveznoj državi Colorado Jeremy Matlock izgradio je drvenu kućicu koja pomalo podsjeća na plovilo, brod-kućicu na vodi. Riječ je doista o kućici jer je podignuta na prikolici čija unutrašnjost ima 18 i pol četvornih metara. Malena kuća ima i balkončić, a napravljena je i zamišljena tako da se u njoj može stanovati neovisno od infrastruktrunih priključaka kao što je primjerice priključenost na električnu mrežu.

Unutrašnjost ove kućice je izrađena od cedrovine i borovine, što je toplo i zdravo, a vrlo je pristojno izolirana. Nemaju samo zidovi dobru toplinsku izolaciju već i pod i krov, a dovoljan broj prozora na malo kvadrata osigurava obilje prirodnog svjetla.

Ovakva kućica je namijenjena za stanovanje na mjestima s umjerenom klimom.

Unutrašnjost Matlockove kućice

Unutrašnjost Matlockove kućice

Ulazna vrata vode u dnevni boravak s kaučem u obliku slova L i štednjakom na drva, koji pruža dovoljno topline za ovaj cijeli mali dom. U praktičnoj kuhinjici se nalazi sklopivi stol, hladnjak, sudoper, mini štednjak s dva plamenika za kuhanje i pećnicom i „bojler“, odnosno grijač za vodu.

Na kupaonici su klizna vrata, WC sa sistemom kompostiranja, mini kada (91 cm) pa čak i tuš. To su prostorije koje se nalaze u prizemlju.

Prostor za spavanje je na „galeriji“ koja je odvojena stepenicama od donje razine. Iz spavaonice se izlazi na mini balkon. Autor ovoga zdanja je zamislio da se na balkonu uzgaja i nekoliko biljaka kako bi sve izgledalo kao pravi dom.

Zasad kućica nema solarni sustav, ali ga je relativno lako moguće ugraditi, kao što je i moguće ovu kućicu dosta lako pretvoriti u kuću putujuću i premještati je s lokacije na lokaciju.

Zapravo, Matlock još uvijek dovršava ovu kuću, a trebala bi biti gotova u srpnju ove godine. Ukupni se troškovi procjenjuju na nekih 39.500 američkih dolara.

U svakom slučaju, Matlockova kućica je zaintrigirala mnoge pa je tako završila i u američkim medijima. Za pretpostaviti je da će se jako lako prodati, ukoliko je njezin vlasnik poželi nekome prodati. (M. F.)