Kroz centre izvrsnosti zagrebačkog sveučilišta povezuje se znanost i gospodarstvo

Kroz centre izvrsnosti zagrebačkog sveučilišta povezuje se znanost i gospodarstvo

„Sveučilište u Zagrebu ima ukupno osam centara izvrsnosti, od kojih su dva u suradnji s drugim sveučilštima. Za Centre smo dobili 37 milijuna kuna što pokazuje da je u znanstvenom smislu Sveučilište u Zagrebu najjače. To se vidi kroz privučena sredstva iz međunarodnih fondova”, istaknuo je rektor Boras

Ivana Vranješ

U sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije-poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u srijedu su organizirali stručni skup “Inovacije u medicini VII.” Na skupu su predstavljeni znanstveno-istraživački projekti Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kojega čine jedinica Biomedecinsko istraživanje reprodukcije i razvoja te jednica Regenerativna medicina.

„Riječ je o projektima koje je sufinacirala Europska unija u iznosu od 5 milijuna eura. Svaka istraživačka jedinica ima na raspolaganju 2,5 milijuna eura koje namjeravamo uložiti u mlade znanstvenike i opremu čime ćemo unaprijediti znanstveno područje kako reproduktivne tako i regenerativne medicine u Republici Hrvatskoj, a nadam se da ćemo iznaći mnogobrojna translakcijska rješenja koja će se moći primijenjivati u kliničkoj medicini“, rekao je doktor Davor Ježek, voditelj jedinice Biomedicinsko istraživanje reprodukcije i razvoja.

Naglasio je kako njegova jedinica provodi klinički program u suradnji s dvije ključne klinike u okviru Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, klinikom za urologiju i klinikom za ženske bolesti i porode.

„Liječimo najteže oblike neplodnosti kod muškaraca, a isto tako na polju onkofertiliteta planiramo stvoriti jednu bio banku jajnika te ćemo očuvati reprodukcijski potencijal žena koje boluju od malignih bolesti“, pojasnio je doktor Ježek.

Akademik Slobodan Vukičević,voditelj jedinice Regenerativna medicina rekao je kako njegova jedinica se bavi razvojem lijekova za regenraciju kostiju i za sprječavanje fibroze.

„Radimo klinička istraživanja u Zagrebu, Beču, Mainzu i Grazu s dva lijeka, odnosno jednim lijekom i jednom njegovom modifikacijom što se još u povijesti medicine nije dogodilo. Zagrebačko sveučilište je u povijesti medicine preko Centra izvrsnosti za regenerativnu medicinu i potpore Europske komisije svoj lijek dovelo do kliničkog ispitivanja“, istaknuo je akademik Vukičević.

Testiranje lijeka za bolesti intervertebralnoga diska

Na tribini je Lovorka Grgurević s Medicinskog fakulteta predstavila znanstveno inovativni projekt OSTEOproSPINE u programu Obzor 2020 kojim će se klinički testirati sigurnost i učinkovitost lijeka Osteogrow u bolesnika s degenerativnim bolestima intervertebralnoga diska u Austriji i Hrvatskoj. Koordinator projekta je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a sudjeluje još 12 ustanova iz 6 europskih država.

„Sveučilište u Zagrebu ima šest centara izvrsnosti, odnosno ukupno osam, jer su dva u suradnji s drugim sveučilštima. Za centre izvrsnosti dobili smo 37 milijuna kuna što pokazuje da je u znanstvenom smislu Sveučilište u Zagrebu najjače. To se vidi kroz privučena sredstva iz međunarodnih fondova. Profesor Vukičević je po drugi put dobio 6 milijuna eura za projekt. S tim projektom je Sveučilište u Zagrebu najveće po povlačenju sredstava iz međunarodnog fonda“, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Kazao je kako kroz te Centre izvrsnosti Sveučilište promiče znanost.

„Uključujemo mlade ljude, stvaramo doktore znanosti, po čemu smo najjači. Naime godišnje imamo 550 do 600 doktora znanosti, a ostala sveučilišta u Hrvatskoj do 150 doktora znanosti. Naročito u znanstvenoj djelatnosti i znanstvenoj kvaliteti Sveučilište je posebno jako“, dodao je Boras.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,akademik Zvonko Kusić je rekao kako Centri izvrsnosti Sveučilišta u Zagrebu će na neki način premostiti jaz prema gospodarstvu, a Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu to radi kad je u pitanju farmaceutska industrija koja je najpropulzivnija industrija u svijetu.

„ Znamo da je odnos znanosti i gospodarstva u Hrvatskoj na niskoj razini. Stalno se govori da se mora gospodarstvo povezati s znanošću i da znanost mora utjecati, ali do sada nije bilo značajne veze“, rekao je akademik Kusić.