Kroz automobilsku povijest u ritmu swinga

Kroz automobilsku povijest u ritmu swinga

Dolazak swinga na plesnu scenu koincidira s pojavom najupečatljivijih i najraskošnijih modela u povijesti automobilske industrije. Tih godina predstavljeni su Mercedes Benz S tip, Duesenberg J – najjači, najbrži i najskuplji automobil na američkom tržištu te Bugatti Tip 41 Royale koji je svojom inovativnošću srušio sve poznate stereotipe u automobilskoj industriji

U sklopu izlože Automobil: kultura mobilnosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zainteresirani mogu sudjelovati na sasvim neuobičajen način. Naime, uz članove plesnog kluba Jump’n’Swing Zagreb u subotu 13. veljače bit će održan početni tečaj swinga.

Polaznici će se upoznati sa plesovima koji su bili popularni od dvadesetih godina prošlog stoljeća i koje plešemo uz swing jazz, gipsy jazz, rockabilly, rhythm’n’blues, ali i electro swing. Neki od njih su charleston, lindy hop, balboa, authentic jazz, collegiate shag, boogie-woogie, rockabilly jive & east coast swing. Svaki od njih poseban je na svoj način i nosi energiju i kvalitetu glazbe koja je potaknula nastanak upravo takvih koraka i pokreta. Prvenstveno se plešu u paru, no mogu se plesati i samostalno ili u grupi (tzv. linijski plesovi). Swing je glazba koja pokreće, a na ovom početnom tečaju pomoći ćemo vam da osjetite pozitivnu energiju swing plesova.

Polaznici će steći temeljna znanja o načinu kretanja i držanju tijela koji su svojstveni ovim plesovima. Uz to, naučit će jednako važna, čak i neophodna pravila „vođenja i praćenja“, odnosno plesne komunikacije bez koje ples u paru ne može funkcionirati, a koja omogućuju da na svakom plesnom podiju nađete zajednički jezik sa svakim novim partnerom odnosno partnericom.

Swing potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, a pojavio se sredinom dvadesetih godina 20. stoljeća. Bio je izrazito popularan sve do kraja II. svjetskog rata.

Dolazak swinga na plesnu scenu koincidira s pojavom najupečatljivijih i najraskošnijih modela u povijesti automobilske industrije. Tih godina predstavljen je Mercedes Benz S tip karakterističan po inovativnoj uporabi kompresora za pojačavanje snage motora. Duesenberg J je bio najjači, najbrži i najskuplji automobil na američkom tržištu. Bugatti Tip 41 Royale je svojim luksuzom, tehničkim perfekcionizmom i inovativnošću te karoserijskom avangardnošću srušio sve do tada poznate stereotipe u automobilskoj industriji. Tom nizu automobilskih monumenata toga doba treba dodati i Maybach Zeppelin, do tada najluksuzniji proizvod njemačke auto industrije. Gotovo istovjetni V12 motor pokretao je tada i zračni brod Graf Zeppelin, a bio je to prvi V12 motor u jednom njemačkom automobilu.

Početak tečaja je u 18 sati, u subotu 13. veljače 2016. Tečaj se održava u prostoru postava izložbe Automobil: kultura mobilnosti.

Predviđeno trajanje ovog početnog upoznavanja s ritmom swinga je oko 90 minuta i zbog prostornih ograničenja planiran je broj od 20 polaznika. Sudionici se mogu prijaviti u parovima ili kao pojedinci. Sudjelovanje je besplatno.

Prijave za sudjelovanje primaju se do popunjavanja predviđenog broja sudionika isključivo na mail marijo.zrna@tehnicki-muzej.hr. Dodatne informacije na 01/4881-626. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni