Krležin festival završio na piščev rođendan

Krležin festival završio na piščev rođendan

Posljednji dan Festivala počeo je u sami zoru. Štovateljima Krležinog djela  nije bilo teško okupiti se u pet ujutro u Radićevoj ulici, kod kuće u kojoj je Krleža rođen, a procesija je nastavila do Memorijalnog prostora Miroslava i Bele Krleža na Gvozdu, gdje je održano gastronomsko-nadrealističko događanje Doručak s Krležom u kojem je sudjelovao i Rade Šerbedžija

Drugi Festival Miroslav Krleža koji se održavao od 1. do 7. srpnja u povodu 120. obljetnice rođenja velikog hrvatskog pisca završio je u nedjelju na dan njegova rođenja premijernom izvedbom predstave „U agoniji“, koju je režirao mađarski redatelj János Dömölky. Posljednji dan Festivala počeo je u sami zoru. Štovateljima Krležinog djela  nije bilo teško okupiti se u pet ujutro u Radićevoj ulici, kod kuće u kojoj je Krleža rođen, a procesija je nastavila do Memorijalnog prostora Miroslava i Bele Krleža na Gvozdu, gdje je održano gastronomsko-nadrealističko događanje Doručak s Krležom u kojem je sudjelovao i Rade Šerbedžija .

Goran Matović , autor i ravnatelj jedinstvenog Festivala koji spaja Krležu, umjetnike i publiku s autentičnim ambijentom izrazio je zadovoljstvo uspjehom manifestacije. Prema njegovim riječima u tom se krugu stvorilo mnogo pozitivne energije, a svako je događanje izazvalo velik interes publike.  Iako zasad još ne raspolaže s konkretnim brojem posjetitelja koji su pohodili Festival naglašava da je svako događanje izazvalo podosta interesa različitih generacija, dok mu je posebno  iznimno dobro posjećeno, a posebno mu je drago što je Festival privukao i velik broj mladih.

No Krleža će, prema njegovoj ocjeni, uvijek izazivati pozornost jer ne radi se samo o piscu koji piše o prošlosti i sadašnjosti, nego i o budućnosti. „On anticipira događaje, predvidio je ulazak Hrvatske u Europsku uniju,“,  navodi Matović i dodaje: „dosad je sve pogodio“.

Osvrćući se na posljednji dan Festivala Matović kaže da su mu mnogi rekli kako okupljanje u zoru nema smisla i da će to događanje propasti. No ispostavilo se u Radićevoj u zoru skupilo 70-ak šetača, dok je „Doručak kod Krleže“, koji je počeo u 7 sati ujutro po Matoviću brojao 150 posjetitelja.  Zaključio je kako se ispostavilo da se ljude može okupiti i u takvo doba, ako im se ideja učini dobro osmišljenom. I u tome ne griješi, jer Zagrebu je ovakav interesantan festival uistinu potreban.

Ipak, Matović, koji je odradio velik dio posla na organizaciji Festivala priznaje da ne bi u svemu tome uspio da nije imao veliku organizaciju pomoć Muzeja grada Zagreba te podršku prijatelja i umjetnika.

Festival je održan uz potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i nekoliko sponzora.  Zemlje –partneri ovogodišnjeg festivala bile su Mađarska, Slovenija i Srbija. (B. J.)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni