Krkplastika – spomenik industrijske baštine Primorsko – goranske županije

Krkplastika – spomenik industrijske baštine Primorsko – goranske županije

Napušteni objekt Krkplastike danas stoji kao spomenik industrijske baštine Primorsko – goranske županije, ali ujedno i kao podsjetnik na uništavanje domaće industrije kroz pretvorbu i privatizaciju provedenu 1990-ih.

Poduzeće je osnovano1961. kao samostalni proizvodni pogon opće poljoprivredne zadruge Krk. Koncem iste godine pogon je pretvoren u samostalno poduzeće za industrijsku proizvodnju dugmadi i galanterije iz plastičnih masa.

Kako se navodi u Izvješću o obavljenoj reviziji pretvorbe i privatizacije Krkplastike iz ožujka 2004. osnovna djelatnost Krkplastike bila je proizvodnja raznih proizvoda od plastike; dijelova za strojeve i uređaje, pribora i predmeta raznih namjena koji služe kao ambalaža za pakiranje proizvoda. Primjenjivali su se tehnički procesi prerade sirovina kompresijskim i injekcijskim prešanjem…

Tanjur od tvrde plastike, proizvod Krkplastike i danas je u upotrebi

Poduzeće je 1991. raspolagalo kapacitetom za proizvodnju 447,3 t plastičnih proizvoda, no zbog rata i gubitka tržišta proizvelo je 76 t plastičnih proizvoda, odnosno samo 17 % od mogućeg kapaciteta. Raspolagalo je zemljištem površine 7952 m2 i građevinskim objektima bruto građevinske površine 1843 m2 u Krku. Koncem 1991. u poduzeće je brojalo 67 zaposlenika, a u vrijeme donošenja odluke o pretvorbi (lipanj 1992.) 59 zaposlenika.

Proizvodi Krkplastike, Bračplastike i splitskog Bobisa

Spomenimo da je Krkplastika, pored Radne organizacije Punat, koja se sastojala se od brodogradilišta, tvornice vijaka i spomenute marine, kompleksa INA-petrokemije u Omišlju te par građevinskih poduzeća, bila među većim radnim cjelinama na otoku. Doprinijela je i visokom udjelu zaposlenosti otočkog stanovništva čija svojedobno egzistencija nije pretežito ovisila o nepredvidivim turističkim kretanjima i trendovima kao danas.

Atraktivna dječja čašica Bračplastike stara blizu 40 g. (B. Jagačić / privatna arhiva)

Podaci govore da je na Krku 1987. god. bilo 6882 zaposlenih, odnosno gotovo pola radno sposobnih otočana, od toga u društvenom sektoru 6242, a u privatnom 640.

No Krkkplastika već odavno ne radi, a ista je sudbina snašla i Bračplastiku i slična poduzeća koja su proizvodila estetski privlačne i kvalitetne proizvode i doprinosila zapošljavanju naših otočana.

Ipak, nije sve tako crno. Usprkos svemu, Hrvatska je zasad još uvijek solidna u proizvodnji i preradi plastike (Više na: https://zg-magazin.com.hr/kome-smetaju-dobri-rezultati-u-proizvodnji-plasticnih-vrecica/ i https://zg-magazin.com.hr/hrvatska-ostvarila-rekord-u-proizvodnji-gume-i-plastike/). A na ovom valu uspjeha mogla bi se domaće industrijske aktivnosti još i povećati. Jer, ako ne proizvodimo mi – proizvodit će drugi.

Bobisova čašica za žestoka pića

Tekst i foto: Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni