Krivolov je zlo!

Krivolov je zlo!

(Jadna životinja se gušila i na kraju slomila vrat)

Na svega 50 metara od kuće u Maruševcu djeca pronašla uginulog srnjaka uhvaćenog u zamku

Obruč od žice postavljen je na rubnom dijelu šume, gdje je očigledno staza kojom prolazi divljač

Saša Zavrtnik, dr.med.vet., M.Th.

Ovoga prekrasnog, iako možda kalendarski malo preuranjenog, toplog i sunčanog predproljetnog vikenda dogodilo nam se nešto posve neočekivano. U subotu, 20. veljače, u prijepodnevnim satima djeca su se igrala ispred i oko kuće. Naša kuća nalazi se uz rub šume na području općine Maruševec, a dijeli ih samo livada. U jednom su trenutku najstarija kći i sin uzbuđeni dotrčali s ruba šume i počeli pričati kako su našli mrtvog jelena kojega je valjda netko upucao. Naravno da sam odmah krenuo za njima da mi pokažu što su to točno vidjeli i našli.

Na nekih nešto više od pedesetak metara od kuće uistinu se nalazilo rogato i nažalost mrtvo stvorenje koje nije bio jelen, iako pripada istoj porodici Jelena (Cervidae). Bio je to prelijepi srnjak uhvaćen u zamku na žicu. Naime, obruč od žice postavljen je na rubnom dijelu šume, gdje je očigledno staza kojom prolazi divljač, a žica je drugim krajem pričvršćena za deblo čija je jedna grana nagnuta preko stazice.

Srnjak uhvaćen u zamku na žicu

I tu je dotična osoba „promišljeno“ stavila omču jer se na tom mjestu životinja morala sagnuti da prođe ispod grane. Tako se jadni srnjak pri prolasku uobičajenim putom uhvatio u omču koja mu se pri svakom pokušaju oslobađanja samo dodatno stezala i gušila ga. To je bila mučna smrt.

Krivolov zabranjen, ne i iskorijenjen

Krivolov je naravno zakonom zabranjen što ne znači da je i iskorijenjen. Ovo nije moj prvi susret s krivolovom, mada mi je prvi susret s ovakvim načinom krivolova visoke divljači. Potaknut sam pisati i objaviti spomenuti doživljaj jer su žrtvu ovog neljudskog čina pronašla naša djeca i time se susrela s ovim nedjelom kao i sa smrti tik do vlastite kuće, na mjestu gdje inače istražuju i igraju se. Smatram to neopravdanim činom pošto vjerujem da nitko danas ovo nije napravio zbog gladi ili jer mu egzistencija ovisi o tome. A i da jest tako, mogao je barem odabrati neki brži način usmrćivanja jadne životinje.

Odmah sam reagirao i nazvao odgovorne u općinskoj upravi koji su informaciju prenijeli lovačkome društvu čiji su predstavnici došli i pomogli u uklanjanju lešine. Osim što je jedna prelijepa životinja izgubila život, nažalost je i njezino meso ostalo neiskorišteno. Višestruki gubitak. Ipak, ovo će biti poučan primjer u sjećanju djece koji će ih upućivati na nešto što je zakonom zabranjeno i što nije prihvatljivo u humanom postupanju s drugim živim bićima te će poslužiti kao dobro iskustvo suosjećanja spram slabijih i nezaštićenijih.

Kasnije mi se u mislima vratio trenutak ranije večeri kada sam već po mraku izašao ispred kuće. Čuo sam neko šuškanje sa strane u šumi no kao i mnogo puta prije pomislio sam da su srne taman prešle cestu i ušle u šumu ili da su upravo došle do njena ruba pa čekaju da odem kako bi izašle i nastavile svoj put. Nažalost, moguće je da se baš tada nesretni srnjak uhvatio u zamku i borio za život. U tom trenutku to nisam mogao znati.

Prelijepi mužjak nije se mogao osloboditi smrtonosne zamke na stazi kojom prolazi divljač

Neljudsko djelovanje

Nakon što sam obavijestio nadležne, djeca i ja ponovo smo došli do mrtvoga srnjaka. Njegovi su lijepi rogovi bili u nježnome runju, oči su nažalost bile uhvaćene u agoniji uginuća i već polako zamućene, krzno mu je bilo meko i prekrasne sivkasto smeđe boje, snježno bijelo ispod repa, a njegov je vrat bio slomljen. Djeca su se pitala zašto je netko uopće napravio nešto takvo i rekla su kako im je žao što je srnica umrla i da žele da još živi…

Nato je naš petogodišnji sin samoinicijativno sklopio svoje male ručice i počeo moliti Oče naš, u čemu su mu se odmah priključile i sestre. Bio je to jako dirljiv, poseban i potresan trenutak gdje se osoba može nedvojbeno uvjeriti da je opisano neljudsko djelovanje stvarno nešto ne-ljudski, a da ova empatična reakcija malih anđela jest ljudski način. Očito ima još dobra u svijetu u zalog budućih generacija čak i kada netko na pedesetak metara od tuđe kuće postavlja zamke u koje se nedaj Bože mogu saplesti i djeca.

Zamke predstavljaju opasnost i za djecu

Pozivam na pridržavanje zakona i osobnu odgovornost te suosjećanje s drugim živim bićima kao i na odgovornost kada se radi o potencijalnoj opasnosti za bližnje, ponajviše naše najmlađe, u općini koja ionako kao i Lijepa Naša bilježi negativni prirodni prirast. Život je neponovljiv, nezamjenjiv i neprocjenjiv. Čuvajmo ga!


* Prethodno dijelom objavljeno na portalu Regionalni Tjednik 23. 2. 2021.: https://regionalni.com/foto-krivolov-u-marusevcu-djeca-u-blizini-kuce-pronasla-srnjaka-uhvacenog-u-zamci-na-zicu/