“Kritičko znanje koje dobiju na fakultetu mladi moraju koristiti za dobrobit društva”

“Kritičko znanje koje dobiju na fakultetu mladi moraju koristiti za dobrobit društva”

Otvorena Smotra sveučilišta

U zagrebačkom Studentskom centru od četvrtka do subote održava se 22. Smotra sveučilišta. Na njezinom otvorenju razgovarali smo sa Rektorom Sveučilišta u Zagrebu, Damirom Borasom, ali i sa ministricom obrazovanja, Blaženkom Divjak. Rektor drži da profesori na fakultetu trebaju usvojiti i prenijeti određena znanja, da trebaju moći razmišljati svojom glavom i da to čini lijepi studentski život zajedno sa studentima. Nadodao je kako on nije živio po studentskim domovima, no da mu je studentski dio života ostao kao jedan od najljepših uspomena. Kaže kako bi bilo poželjno da se profesori na taj način ophode prema svojim studentima.

“Sve su to mladi ljudi, koji možda imaju veća znanja, ali je reći o mladim i veselim osobama koji imaju puno potencijala i trebamo im omogućiti da razviju svoje vještine, prvenstveno kritičku svijest”, dodao je.

Novinare je zanimalo kako se on osobno nosi s novom tehnologijom. Rektor Boras kaže da je on i sam informatičar po struci te kako danas nema političkih skupova bez novih tehnologija i medija. Kaže da su upravo profesori ti koji će podučiti mlade kako se služiti novim tehnologijama.

Ministrica Blaženka Divjak smatra kako je Smotra sveučilišta najljepši i najdinamičniji događaj uz akademsku zajednicu, budući da se s jedne strane predstavljaju fakulteti, dok sa druge strane dolaze mladi ljudi koji žele vidjeti što je interesantno. Kaže, kako je”ondje uvijek veselo i da se iz prve ruke mogu dobiti informacije koje omogućuju maturantima da razmisle što će upisati. Nadodala je, kako pozdravlja samu Smotru, budući da je i ona sama bila ondje u različitim ulogama.
“Nužno je medijski prenijeti ovu sliku o Smotri, zbog toga što se mladi ljudi, prvenstveno maturanti moraju uvidjeti što će upisati”, poručila je.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu traje sve do subote, a sve pojedinosti o ovom i popratnim događajima mogu se naći na službenim stranicama. (M. K.)