Krešimir Sever dobio novi četverogodišnji mandat na čelu NHS-a

Krešimir Sever dobio novi četverogodišnji mandat na čelu NHS-a

(Foto: Ured predsjednice RH)

U dvorani poslovne zgrade INE jučer je održan 6. Sabor Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) pod nazivom »Radnik uvijek vrijedi više!« Teme ovogodišnjeg Sabora obuhvaćaju radničku problematiku u doba tehnologije, iseljavanje i imigracija zbog klimatskih promjena.

Na Saboru je Krešimir Sever ponovno izabran za predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata u sljedećem četverogodišnjem mandatu, a izabrani su i članovi Nadzornog odbora, Statutarne komisije i Suda časti.

»Želimo uspješan i stabilan gospodarski i općedruštveni razvoj, odnosno rast životnog standarda i kvalitetu zapošljavanja. Stoga se moramo odrediti prema korištenju vlastitih ljudskih potencijala i kapitala uvećana za sredstva EU fondova«, naglasila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u uvodnom dijelu sindikalnog Sabora.

»U svim mjerama za gospodarski rat, rast plaća i otvaranje bolje plaćenih radnih mjesta polazišna točka mora biti pošteno vrednovanje rada i dostojanstvo radnika te društveno vrednovanje i poticanje poštenog poduzetništva«, istaknula je predsjednica. »Ne zaboravimo da Hrvatska ima iznadprosječno kvalitetan ljudski kapital koji se mora sačuvati i unaprjeđivati, kako kroz zakonodavstvo, poreznu i monetarnu odnosno kreditnu politiku, tako kroz sve druge politike«, poručila je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je socijalni dijalog kao preduvjet društvenoga, ekonomskog i socijalnog napretka. »Već 20. godinu uspješno razvijamo dijalog između Grada Zagreba i sindikata«, rekao je gradonačelnik Bandić, dodavši kako je od velike važnosti razvitak socijalnog dijaloga za sve građane Republike Hrvatske.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever smatra da je idealna alternativa otpuštanju radnika zbog uvođenja novih tehnologija i procesa porez na prihode od digitalizacije kojim bi se financirao mirovinski i zdravstveni sustav te vrijeme što ga radnik provede na burzi rada.

»Najave koje dolaze za naredne godine vrlo jasno govore da će umjetna inteligencija, pametni roboti i digitalizacija oduzimati sve više radnih mjesta. No nema te vrijednosti koja je iznad vrijednosti čovjeka!«, poručio je novoizabrani čelnik HNS-a. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni