Krešimir Rotim će voditi Zajednicu privatnog zdravstvenog sektora HGK

Krešimir Rotim će voditi Zajednicu privatnog zdravstvenog sektora HGK

Na osnivačkoj sjednici Zajednice privatnog zdravstvenog sektora HGK za predsjednika Zajednice danas je izabran svjetski poznati neurokirurg Krešimir Rotim iz specijalne bolnice NeuroSpine, a za njegovog zamjenika Mirko Ivkić iz UniMedic centra.

Rotim je poručio kako će Zajednica biti vrlo korisna platforma za sve iz privatnog sektora. „Omogućit će nam da utječemo na legislativu i sve ono što nas kao privatne ustanove u sustavu hrvatskog zdravstva može staviti u ravnopravnu poziciju s javnim ustanovama. U zapadnim zemljama kojim težimo se ne pravi razlika između javnog i privatnog zdravstva jer svako od njih ima svoju ulogu, a svom radu i interesima se ne preklapaju previše. S aspekta pacijenta je svejedno liječi li ga državna ili privatna bolnica, njemu je najvažnije da dobije vrhunsku uslugu«, kazao je Rotim.

Dodao je kako je druga aktualna tematika kojom se treba pozabaviti odlazak velikog broja zdravstvenih radnika iz Hrvatsku: »I mi moramo otvoriti tržište, ne samo da se naši ljudi mogu vratiti iz inozemstva, već i da se liječnici iz država van EU mogu lakše zaposliti kod nas«.

Dodao je da već sada imamo ozbiljan nedostatak liječnika i sestara te da je to problem koji moramo što prije adresirati.

Na osnivačkoj sjednici Usvojen je i Poslovnik o radu Zajednice. Kao njeni glavni ciljevi istaknuti su: osiguravanje veće dostupnosti visokotehnološki opremljenih zdravstvenih usluga u privatnim poliklinikama i specijalnim bolnicama za javno zdravstvo kako bi se optimizirao proces liječenja, objedinjenje zdravstvenih kapaciteta i usluga privatnog zdravstva te sudjelovanje u kreiranju ponude radnih mjesta liječnika i sestrinskog osoblja.

Zajednica će također lobirati za interese članica pri nadležnim tijelima i inicirati izmjene postojećih propisa, educirati i surađivati s drugim strukovnim udruženjima i zajednicama. (ZG-m)