Kreće pilot projekt obnove Donjeg grada

Kreće pilot projekt obnove Donjeg grada

Zapuštenost stare gradske jezgre dovodi do smanjene posjećenosti od strane samih stanovnika grada, a posljedično pada promet i u trgovinama, ugostiteljskim objektima i lokalima pa kupovine se obavljaju u trgovačkim centrima na periferiji

Zastupnicima Skupštine Grada Zagreba danas su predstavljeni rezultati i buduće aktivnosti prve faze projekta Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada, kojega provodi Grad Zagreb. Kako je rečeno na predstavljanju u Staroj gradskoj vijećnici, dugoročni ciljevi projekta uključuju obnovu 10 % zgrada na području Donjeg grada do 2020. godine te 30 % do 2030. godine, ali također i proširenje programa na cjelokupno područje Grada Zagreba. U tu svrhu predviđena je uspostava trajnog i sveobuhvatnog financijskog mehanizma u obliku revolving fonda pod nazivom Fond za razvoj Grada Zagreba – FORA, a također i uspostava gradske ESCO tvrtke, što se planira do sredine 2016. godine.

Projekt je pokrenut u ožujku 2014. godine, a do sada su izvršene pripremne aktivnosti za pokretanje investicija. Tako su utvrđene tehničke smjernice za provođenje revitalizacije i energetske obnove, investicijskog potencijala i analize mogućih energetskih i financijskih ušteda. U pripremi je pokretanje obnove zgrada u dva pilot bloka tijekom 2015. godine i to: blok Medulićeva – Klaićeva – Kačićeva – Prilaz Gj. Deželića i blok Cesarčeva – Vlaška – Bakačeva. Izrađeni su i prijedlozi zakonskog i institucionalnog okvira za sprečavanje vandalskog grafitiranja.

Navedene aktivnosti proveo je stručni tim pod koordinacijom Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, kojoj je Grad Zagreb jedan od osnivača, a također su bili uključeni i suradnici iz više gradskih ureda, stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomskog instituta Zagreb, Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva, tvrtke Arhivanalitika te pravni stručnjaci iz nekoliko odvjetničkih ureda.

Zapuštena gradska jezgra

Iz Grada poručuju kako se pokretanjem projekta Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada Zagreb svrstao uz bok većini europskih metropola koje također provode slične programe, a suradnju na projektu i podršku najavili su Europska banka za obnovu i razvitak – EBRD te Europska investicijska banka –EIB. Projekt je odgovor Grada Zagreba na vidljivi problem zapuštenosti gradske jezgre (stare instalacije, loše stanje vanjskih ovojnica i drvenarije, neuređeni zajednički prostori – tavani, podrumi, stubišta) uslijed čega pada potražnja za stambenim prostorom, a vrijednost mu opetovano pada.

Zapuštenost stare gradske jezgre dovodi do smanjene posjećenosti od strane samih stanovnika grada, a posljedično pada promet i u trgovinama, ugostiteljskim objektima i lokalima pa se kupovina obavljaju u trgovačkim centrima na periferiji. Grad Zagreb na ovaj način u cijelosti gubi na atraktivnosti kao turističko odredište, jer turisti su u pravilu zainteresirani za razgledavanje povijesnog središta grada. Ako je sam centar metropole zapušten i bez sadržaja, postoji opasnost da turisti za njega izgube zanimanje. Obnova zgrada stoga je jedna od bitnih tema i velikih potencijala energetske politike EU-a i vodećih zemalja za razdoblje do 2050. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni