Kreće peticija „Stop političkim hapšenjima“ u organizaciji Kluba Milana Bandića

Kreće peticija „Stop političkim hapšenjima“ u organizaciji Kluba Milana Bandića

U Klubu smatraju da se zlouporabom državnih organa želi izravno utjecati na demokratske političke tokove u našoj zemlji

Klub Milana Bandića nastavlja s javnim nezadovoljstvom zbog ponovnog uhićenja zagrebačkog gradonačelnika. Predsjednica Kluba najavila je da će njihovi članovi danas u podne početi prikupljati potpise za peticiju „Stop političkim hapšenjima”.

Peticija će se potpisivati u prostorijama udruge u Praškoj ulici, na Trgu bana Jelačića, ulicama Zagreba i gradskim četvrtima, te na web stranici udruge www.klubmilanbandic.hr.

„Državne institucije koriste se za progon građanskih aktivista, ekspresno se mobiliziraju snage da se gradonačelniku grada Zagreba ospori ukinuta mjera opreza zabrane obnašanja gradonačelničke dužnosti, i ne samo da u roku od 24 sata ukidaju mjeru već ga bacaju u uznicu“, poručuju iz Kluba.

Tvrde da se zlouporabom državnih organa želi izravno utjecati na demokratske političke tokove u našoj zemlji. Zato su odlučili pokrenuti peticiju „ protiv politički motiviranih hapšenja i napada na demokraciju u našoj zemlji“.

Ako se državne institucije zloupotrebljavaju za progon građanskih aktivista, ako se hapse ljudi koji su na vlast došli voljom građana, onda se to može dogoditi svima koji nisu istog svjetonazora kao ova vlast, smatraju članovi Kluba.

Iz USKOKA-a su reagirali na takve optužbe poručujući da u trenutku predaje prijedloga za opoziv jamčevine i određivanje istražnog zatvora okrivljenom gradonačelniku, nije imao saznanja o tome da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo rješenje kojim se ukida mjera opreza zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika. „Nikakve kalkulacije i određivanje tajminga nije rukovodilo USKOK u predlaganju sucu istrage opoziva jamčevine i određivanje istražnog zatvora“.

Zahtjev za povratkom u Remetinec potkrijepljeno je sumnjama da je Bandić, od prosinca 2014. do veljače 2015. od svjedoka u dva navrata zatražio da promijeni iskaz kao i da potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Sumnja se da je, kao utemeljitelj i predsjednik Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, napravio i vlastoručno potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane spomenutoj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako je znao da navedene umjetnine nisu donirane spomenutoj Zakladi te da Zaklada nije vlasnik istih, već da su njegova imovina. (I.C.)

Foto: Klub Milana Bandića (Facebook)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni