Kreće obnova Muzeja za umjetnost i obrt

Kreće obnova Muzeja za umjetnost i obrt

(Foto: Zagreb.hr)

Simboličnom predajom ključeva muzeja izvođačima radova, u petak, 2. prosinca započela je konstrukcijska obnova u potresu oštećene zgrade Muzeja za umjetnost i obrt.

Radovi na obnovi, financirani sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije, otvoreni su u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Zagreba Luke Korlaeta, ravnatelja Muzeja Miroslava Gašparovića te izaslanika ministrice kulture i medija Tomislava Petrinca.

“Ovo je prva kapitalna obnova zgrada u kulturi u Zagrebu, ako ne računamo Gavellu i Hrvatski povijesni muzej koji se djelomično obnavljaju, a djelomično rekonstruiraju i dograđuju”, rekao je zamjenik Korlaet. Naglasio je kako je ova zgrada, pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, iznimno zahtjevna za projektiranje, ali i za izvedbu.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika najavio je i druge projekte obnove u kulturi. Prema njegovim riječima uskoro započinju radovi na konstrukcijskoj obnovi Umjetničkog paviljona, rekonstrukcija Crkve Krista Kralja, mirogojskih arkada, ali i zgrada Gradske uprave na Trgu Stjepana Radića koja je također zaštićeno kulturno dobro.

Unutrašnjost Muzeja (Foto: Zagreb.hr)

Temelj zagrebačke i hrvatske kulture

“Ovo će biti zasigurno jedan od najvećih izazova u Zagrebu i Hrvatskoj jer se radi o najvećem umjetničkom muzeju i jednom od temelja zagrebačke i hrvatske kulture”, rekao je ravnatelj Gašparović izrazivši zadovoljstvo što započinje obnova Muzeja za umjetnost i obrt.

Ravnatelj je predstavnicima Grada i Ministarstva uručio po jednu staru originalnu ciglu spašenu iz šute nastale prilikom potresa, a predstavnici izvođača radova uz ciglu su dobili i originalan ključ muzejskih vrata, uz poruku ravnatelja – da ga što brže vrate!

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava, MUO-u je odobreno gotovo 66 milijuna kn za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite zgrade. Konstrukcijska obnova prva je faza rekonstrukcije zgrade, a očekivani rok završetka radova je krajem lipnja 2023. Radovi u ovoj fazi vrijedni su 38 milijuna kuna. Muzej očekuje još i cjelovita obnova što uključuje i obnovu infrastrukture i zaštitu muzejske građe. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni