Kratka povijest cirkusa

Kratka povijest cirkusa

Kružni oblik pozornice koji je Astley uveo, postao je standard za cirkuske predstave sve do danas

Ljudi su se oduvijek voljeli zabavljati. Od samog početka civilizacije postoje mađioničari, akrobati, krotitelji divljih životinja i klaunovi koji zabavljaju narod. Cirkus (lat. krug) izvorno je naziv za pozornicu ili arenu kružnog ili ovalnog oblika u kojoj su se izvodile utrke konja, utrke dvokolica, borbe gladijatora ili druge predstave.

U staroj Grčkoj su održavane trke bojnih dvokolica, u Kini su postojali cirkuski akrobati, a u Egiptu krotitelji divljih životinja. Prvi cirkusi su bili sasvim drukčiji od današnjih. Postojali su u starom Rimu, a predstave su održavane u golemoj areni zvanoj Circus Maximus.

Arena je sagrađena u 3. stoljeću prije naše ere, a kasnije je proširivana, sve dok nije mogla primiti čak i više od 150.000 gledatelja! Glavna atrakcija bila je trka bojnih, dvokolica, a između trka publiku su zabavljali akrobati, igrači na konopu i jahači. Rimljani su posjećivali ove cirkuse baš kao što mi danas odlazimo na cirkus ili na sajam. Tamo je bilo prodavača peciva, vina (dok se danas prodaju bezalkoholna pića) i razne druge robe. Ulaz je bio besplatan.

U Rimu su održavane i različite druge predstave, koje su s vremenom postale dio onoga što danas nazivamo cirkus: predstave s mađioničarima, akrobatima, krotiteljima divljih zvijeri i igračima na konopu. Postojali su čak i medvjedi, koji su znali boksati, a na trkalištima su vješti jahači jahali na dva konja odjednom, skakali s jednog na drugog konja u trku – jednom riječju, publika je gledala sve ono što postoji i u suvremenom cirkusu.

U srednjem vijeku nije bilo organiziranih cirkusa, već su izvođačke skupine lutale okolo prikazujući svoja umijeća. Englez Philip Astly je 1768. godine osnovao prvi cirkus koji je u potpunosti bio nalik na današnji. U Londonu je podigao zgradu s velikim brojem sjedala i kružnim prostorom za izvođače. Prikazivana su jahačka umijeća, a postojali su i akrobati, klaunovi i igrači na konopu. Tu su zamisao prihvatili i drugi ljudi, pa je tako cirkus postao omiljena zabava u cijelom svijetu.

Philip Astely, “otac” modernog cirkusa (Izvor slike: http://www.circopedia.org)

Prvi moderni cirkus otvoren je 9. siječnja 1768. Dogodilo se to u Londonu, u organizaciji Philipa Astelya, kojeg danas zbog toga nazivaju ocem modernog cirkusa. Astleyeva je specijalnost bilo treniranje jahaćih konja. Tu je vještinu stekao ranije u britanskoj konjici, a nakon vojne službe počeo se baviti akrobatskim jahanjem i izvođenjem jahačkih trikova. Primijetio je da takve predstave privlače mnogo publike. Astley je u takve nastupe uveo novost u obliku kružne staze za jahanje (njegovi konkurenti jahali su ravno u liniji).

Astleyev kružni oblik pozornice imao je više prednosti – publika je mogla bolje vidjeti cijeli nastup, a uz to je centrifugalna sila koja nastaje kad konj ide u krug pomalo bočno oslanjala izvođača na konja. Kružni oblik pozornice koji je Astley uveo, postao je standard za cirkuse sve do danas.

Astley je postupno uvodio i druge zabavne sadržaje u svoje akrobatske predstave s konjima. Primjerice, uveo je klaunove koji su zabavljali gledatelje između nastupa jahača. Zaposlio je i žonglere, hodače na užetu i pse koji su plesali, tako da je njegova predstava sve više sličila onome što danas poznajemo kao cirkus.

Umjesto zaključka:

https://youtu.be/zzhST5LJ1n0

https://youtu.be/XwCR_SykvU4

Zanimljive slike: https://www.pinterest.com/pin/534098837034386842/

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)