Krampusova šiba za ministricu Murganić

Krampusova šiba za ministricu Murganić

Dječji smjeh nema razlike, ali potonje svakako ima kada je o neimaštini riječ, jer ima djece koja hvala Bogu pa i Svetom Nikoli imaju, ali ima i one koja nemaju. Takvi se valjda i zovu najpotrebitijima

Snježana Kratz

Rođen je u Maloj Aziji u gradu Patari od bogatih roditelja koji dugo nisu mogli imati djecu pa su od Boga, kazuju to povijesni zapisi, izmolili malog Nikolu. Kasnije sveca, čija se slava netom obilježila i u Hrvatskoj na blagdan sv. Nikole. Sveca koji se u životu borio protiv nepravde, zagovarajući ljubav prema bližnjemu svome. Kazuju povijesni retci i da je Nikola, gotovo kao Isus, »smirivao uzburkana mora«, a imao je i iscjeliteljske moći. Zaštitnik je djece, jer »ozdravio je bio dijete kojemu je zapela riblja kost u grlu«. Nije poznato, međutim, koliko bi potonja zapela hrvatskim predstavnicima vlasti koji su, kako pišu dnevne novine, u srijedu posjetili djecu u privatnom katoličkom vrtiću »Blažena Hozana«, gdje je djecu ministrica za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Nada Murganić darivala poklon paketićima. I ništa tu ne bi bilo čudno ni neobično, jer – djeca su djeca – u svojoj radosti i veselju, koje ih obuzima dok čiste čizmice misleći jesu li bila dobra, i kakve će im darove donijeti sijedi i vremešni svetac.

Ministrica Nada Murganić (Foto: Vlada RH)

Ali kod ministrice, čini se, dogodilo se čudo jer pišu novine: »paketići s čokoladama, bojankama i svakim drugim slasticama nosili su natpis “za najpotrebitije”«. I gle čuda, i proslijeđeni su im. U privatni katolički vrtić, gdje po hrvatskim standardima zapravo i jesu najpotrebitiji.

Dječji smjeh nema razlike, ali ima neimaština

Dječji smjeh nema razlike, ali potonje svakako ima kada je o neimaštini riječ, jer ima djece koja hvala Bogu pa i Svetom Nikoli imaju, ali ima i one koja nemaju. Takvi se valjda i zovu najpotrebitijima. To su valjda oni koji su u školama po Dardi i drugdje molili i skupljali učeničku užinu jer nisu mogli biti na popisu onih koji imaju školski obrok. Valjda su to ta potrebita djeca, kojima je slijedio najpotrebitiji paketić. Ministrica Murganić, pišu nadalje novine, kada je upitana zašto su se evidentni socijalni paketići proslijedili privatnom vrtiću kojeg nalaže logička (po)misao ne pohađaju oni koji nemaju novaca, nije odgovorila već se sa svojom svitom i »ostalima« povukla u malu prostoriju, nakon čega su odjedrili novinarima u nepoznato.

Ravnateljica vrtića u biblijskoj maniri i retcima svete knjige »gladnog nahrani, žednog napoji«, ustvrdila je kako će se dobiveni pokloni proslijediti djeci, odnosno roditeljima koji im paketiće neće moći priuštiti. Jer, kako je navela – ima ih. Gle opet čuda, ima potrebitih! Također je, pišu novine, kazala kako je poklone djeci pripremio vrtić, a po svemu sudeći o nastaloj se zavrzlami i proturječnostima, ministrica nije mogla ili stigla očitovati. To više jer paketići za najpotrebitije financirani su iz EU socijalnog, odnosno Fonda za najpotrebitije, a kako su završili u privatnom vrtiću, najnormalnije je novinarsko pitanje, kao primjerice i to zašto nisu »obilježene« slastice darovane slijepoj dje(či)ci samohranih roditelja i onoj bez njih, a koje uz sve »krasi« i neimaština.

Kapitalizam ne ljubi sirotinju

Na njih su državni velikodostojnici zaboravili, a i smetnuli su, čini se, s uma da kapitalizam ovakav kruti, liberalni (ma štogod on značio) ne ljubi neimare i sirotinju ili kao što se to voli reći – potrebite! A da je pravi sv. Nikola glavom i sijedom bradom bio tu zasigurno bi se ražestio na naše vlastodršce, jer on je zagovarao ljubav prema bližnjemu svome i borio se protiv nepravde, molio je, bio skroman u svojim htijenjima. Pomagao je siromašne i rekli bi kod nas opet potrebite, baš poput sirotinjske dječice koja su željna čokolade, (po)kojeg keksića, bombona, bojanke…

Ali ne zamjerimo ministrici što je načas pobrkala lončiće jer težak resor ima na plećima, budući u Hrvatskoj (na)stupa sve veći broj siromaha. Pa tko će to sve nahraniti i napojiti, makar se i držali već spomenute biblijske smjernice? Ne čudi stoga zabuna potrebit i najpotrebit(iji), i koji su zapravo potonji, a ako se da potrebitima što će ostati onima koji to nisu? Ništa, a ne može se ni tako pravda krojiti, jer onaj tko ima isto mora dobiti – više, svakako više od onog što već ima. A što bi na sve to rekao sv. Nikola? Ništa! Zaštitnik siromaha, pomoraca, trgovaca, pekara, zatvorenika i gle čuda – Sicilije, prvi bi put izmijenio povijesnu ulogu, pa bi iz Krampusove vreće vladinim velikodostojnicima darovao šibe. Paketiće za najpotrebitije.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni