Kraljica Elizabeta II. je 1972. posjetila Zagreb, koji ju je oduševio

Kraljica Elizabeta II. je 1972. posjetila Zagreb, koji ju je oduševio

(Kraljica Elizabeta II. i predsjednik JAZU Grga Novak na izlazu iz Akademije / Foto: HAZU)

HAZU podsjeća na posjet britanske kraljice uz 70. obljetnicu njene vladavine

»Veoma nas se dojmilo sve što smo vidjeli, a osobito topao doček što su nam ga priredili mnogi vaši građani. Želim neprekidan uspjeh i svaku sreću svim građanima Hrvatske«, poručila je Elizabeta II. nakon posjeta

Uz 70. obljetnicu vladavine kraljice Elizabete II., Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježava 50 godina od njenog posjeta Akademiji i Zagrebu 20. listopada 1972.

Kraljica je u pratnju supruga princa Filipa i kćeri princeze Ane posjetila Zagreb 20. listopada 1972. tijekom svog petodnevnog službenog posjeta Jugoslaviji kada je posjetila i Hrvatsku – Dubrovnik, Đakovo, Zagreb, Pulu i Brijune. U Zagreb je doputovala vlakom iz Đakova, a na Glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tijekom kojeg su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna.

Kraljica se otvorenim automobilom odvezla do središta Zagreba gdje je prošetala i porazgovarala s dijelom okupljenih građana koji su ju srdačno dočekali. Zatim je bila u Banskim dvorima na svečanom ručku koji joj je priredio njen domaćin Jakov Blažević, predsjednik Sabora Socijalističke Republike Hrvatske (tada najviša politička pozicija u Hrvatskoj).

Darovi za kraljicu

Nakon ručka Elizabeta II. posjetila je palaču Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU)  na Zrinjevcu, gdje ju je na ulazu dočekao predsjednik akademik Grga Novak sa suradnicima. Nakon kraćeg razgovora u salonu na prvom katu palače kraljica je razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora. Grga Novak joj je kao dar uručio bibliofilsko izdanje Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže Kervave kronike glas te svoju knjigu Prethistorijski Hvar.

Predsjednik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti Grga Novak pokazuje kraljici Ellizabeti II. bibliofilsko izdanje “Balada Petrice Kerempuha”. Uz njih stoji prevoditelj Vladimir Ivir (Foto: Arhiv HAZU)

Kraljica je ostavila potpis u Akademijinoj spomen-knjizi (Elisabeth R, October 20th 1972), a posebno ju se dojmila Bašćanska ploča u atriju Akademijine palače, budući da se radi o kraljevskom dokumentu, darovnici hrvatskog kralja Zvonimira, koji je stotinjak godina stariji od engleske Magna charte libertatum.

Kraljičin potpis u spomen-knjizi HAZU (Foto: HAZU)

Nakon posjeta Akademiji kraljica se uputila prema zračnoj luci odakle je nakon oproštaja otputovala prema Puli.

Kraljičini dojmovi

U svojoj zdravici na ručku u Banskim dvorima kraljica Elizabeta II. je rekla:

„Oduševljena sam što nas je naš posjet Jugoslaviji doveo u Republiku Hrvatsku i u drevni divni grad Zagreb. Jučer smo vidjeli Dubrovnik i dio veličanstvenog obalnog pejzaža, jutros smo bili u Đakovu, a sada nas tako ljubazno dočekujete u središtu bogate povijesti i kulture Hrvatske. Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju. Kao pomorska nacija, Britanija je vjekovima vjerojatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije.

Danas se stvaraju novi kontakti, kako sve više i više Britanaca dolazi da uživa u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta. Nadam se da će oni zauzvrat pridonijeti jednako korisnim doprinosom vašoj privredi. Veoma nas se dojmilo sve što smo vidjeli, a osobito topao doček što su nam ga priredili mnogi vaši građani. Želim neprekidan uspjeh i svaku sreću svim građanima Hrvatske.“ (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni