Kraljev automobilski eldorado

Kraljev automobilski eldorado

Veliki zaljubljenik u Cadillac, Elvis je postao vlasnikom ne samo jednog »velikog sjajnog automobila« već, procjenjuje se, njih stotinjak. Kralj rock’n’rolla postao je tako i kralj među kupcima »cadillaca«, to su prodavači itekako cijenili, često prilagođavajući luksuzne automobile posebnim zahtjevima uvaženog kupca

Još dok sam vozio kamion, svaki put kad bi pored mene prošao velik, sjajan automobil potaknuo bi me na sanjarenje. Nekako sam predosjećao da će se jednog dana nešto dogoditi što će promijeniti sve i maštao kako bi to moglo izgledati…

BORIS JAGAČIĆ

Ljetna turistička ponuda Hrvatske bogatija je za jednu svjetsku atrakciju – do 1. rujna u Splitu gostuje svjetska izložba memorabilija Elvisa Prersleya – Elvis Presley Museum. U tom će se razdoblju, točnije 16. kolovoza ujedno obilježiti i 35. godišnjica smrti ovoga kralja rock and rolla.  Izložba čija se vrijednost eksponata procjenjuje na 2,97 milijuna eura krenula je iz Memphisa i obilazi svijet, a nas je podsjetila nas na strast koju je ovaj planetarno slavni glazbenik gajio prema automobilima. Osobito jedne američke marke …

„Još dok sam vozio kamion, svaki put kad bi pored mene prošao velik, sjajan automobil potaknuo bi me na sanjarenje. Nekako sam predosjećao da će se jednog dana nešto dogoditi što će promijeniti sve i maštao kako bi to moglo izgledati, davno je izjavio »kralj« rock and rolla Elvis Aaron Presley. On ni približno nije predvidio koliku će težinu imati ta promjena.

S vremenom, Elvis je postao vlasnikom ne samo jednog »velikog sjajnog automobila« već, procjenjuje se, njih stotinjak i to većinom »cadillaca«. R’n’r kralj postao je tako i kralj među kupcima »cadillaca«, to su prodavači itekako cijenili, često prilagođavajući  te luksuzne automobile posebnim zahtjevima uvaženog kupca.

Elvis sve te automobile nije vozio, već je mnogo njih poklonio svojim rođacima, prijateljima, pa čak, prema nekim glasinama i gotovo potpunim neznancima. Skoro svako od tih vozila nosi sa sobom neku priču, jer, ipak kupio ga je »kralj«. Teško je, međutim, procijeniti koje su istinite, a koje nisu, jer su skupljene iz najrazličitijih izvora. Ovdje smo izdvojili samo neke od Elvisovih »caddyja«, te ukratko ono što se o njima zna.

Vozilo za kralja

Prvi »cadillac« Elvis je kupio u travnju 1955. Auto star godinu dana bio je obojan u kombinaciji ružičaste i i bijele i služio je za prijevoz mladog Presleyja i The Blue Moon Boysa neka tri mjeseca, nakon čega se zapalio u vožnji. Prije turneje u travnju 1956. došlo je vrijeme za novi auto – očaravajuću limuzinu »cadillac fleetwood« (serija 75), 1954. godišta.

Osobitost ovog vozila bile su »rakete« u prednjoj masci, kao i auspusi koji su izlazili iz rubova  kromiranih branika. Izvorno plava boja nije bila po Elvisovom ukusu, pa ga je dao prebojati u žutu. U ljeto 1957. njegov vlasnik seli u Graceland, a jednom prilikom je, kako se priča, poslužio za prijevoz domaće peradi. Tako su kokoši, patke, purani, pa i pauni imali prilike isprobati vožnju u jednom »cadillacu«. Ali, perad je za sobom ostavila »traga«, pa čak niti nakon čišćenja  i raskuživanja kod ovlaštenog zastupnika auto više nije bio isti. Elvis je svom tati napomenuo kako je možda vrijeme za novi automobil.

Uskoro ih je brojao četiri. »Imate četiri ‘cadillaca’?«, začuđeno ga je upitao voditelj u jednoj radijskoj emisiji.  »Imam, ali ne koristim ih sve. Možda jednog dana ostanem švorc, pa ću moći koji prodati«, odgovorio je Presley. Jedan od omiljenih bio mu je »fleetwood 60 special« iz 1955. godine, iako ga nije vozio već ga je kupio svojoj majci. Stoga ga nije prodao, za razliku od mnogih drugih automobila. Ružićasto-bijeli »fleetwood special« je, međutim, oštećen u sudaru, ali je popravljen 1956. godine.

Po kabriolet »eldorado biarritz« (1956.), vrijedan ondašnjih 10.000 dolara, Elvis je odletio u Houston. Ovaj bijeli »cadillac« izložen u salonu imao je crni interijer. Jimmy Sanders se prisjeća kako je kralj istisnuo grejp iznad blatobrana rekavši mu kako je to boja kakvu želi. Unutrašnjost je također izmijenjena. Postavljen je bijeli »tapecirung« od nabrane kože.

Na koži su bili upisani inicijali »EP« obavijeni gitarom, i notom, dok je pod obložen grimiznim krznom. Vjeruje se da je auto Elvisu zadavao probleme, to je vjerojatno razlog da ga je u listopadu 1957. zamijenio. Kupila ga je Elvisova obožavateljica Lena Moskovitz. Nakon toga predstavljen je u mnogim TV emisijama te je izložen u muzeju u Gracelandu.

Godinu kasnije, kralj pojačava svoj vozni park novom crnom limuzinom koja je »glumila« i u jednom njegovom filmu. Veliki kolekcionar »cadillaca«, kupio je, ali, koliko je poznato, nikad nije i vozio vjerojatno najslavniji automobil ove marke  – pompozni »repaš«  coupé »de ville« iz 1959. godine, automobilom kojeg  nazivaju i kraljem ukrasnih krilaca. Možda je razlog što je u to vrijeme Presley služio vojni rok u Njemačkoj. Priča se da je ovaj automobil otišao kao dar osobnom bankaru Elvisa Presleya. Stvar je donekle popravio glumac Nicolas Cage kupivši 2001. godine, na aukciji u Kaliforniji, takav automobil kao dar Lisi Marie Presley pa da se barem jedan Presley provozi u ovakvom »de villeu«.

Automobil iz snova

Elvis je, pak, sebi 1960. godine priuštio raskošnu »fleetwood« limuzinu serije 75, pretvorivši  je u krajnje jedinstveni automobil. Prilagodbu po kraljevim željama izveo je prerađivač George Barris. U vozilo su umetnuti mnogi pozlaćeni predmeti, telefon, hladnjak, zabavna konzola s automatskim izmjenjivačem  za deset gramofonskih ploča, TV s mogućnošću prilagodbe, kazetofonom itd.

Samo za Elvisa: Raskošna prerada Georgea Barrisa

Navodi se da je karoserija obojana »s 40 slojeva« (!) specijalne boje s bisernom i dijamantnom prašinom, te usitnjenim ribljim ljuskama. Poklopci kotača i prednja maska pozlaćeni su najčistijim zlatom. Rekli bismo  – pravo vozilo za kralja.

On ga je, međutim, tek povremeno koristio, a na kraju ga je kupio glazbeni nakladnik RCA za promidžbene potrebe. Svoj automobil iz sna Elvis nije dočekao. Riječ je o specijalnoj preradi kabrioleta »eldorado« iz 1965. godine, koju su zajedno osmislili Elvis i već spomenuti George Barris. Automobil je kupljen kasnih 1960-ih, a na njemu se dugo i polagano radilo. Krajnji proizvod osiguran je na 250.000 dolara i prodan tvrtki Elvis Presley Cosmetic Company. Pored zlatnih ukrasa, ovaj je »cadillac« imao još tri zlatne singlice u platnenom krovu i sjenila u obliku gitara. Auto je obišao cijeli svijet. Prodan je u Japanu i naposljetku završio u Kaliforniji.

S tehničke strane interesantan je coupé »eldorado« iz 1967. godine, sasvim novi model, izgrađen na platformi »oldsmobilea tornado«. Imao je varijabilni servo upravljač, a pod poklopcem V8 motor zapremnine sedam litara, snage 340 KS. Dovoljno za 193 km/h i ubrzanje do 100 km/h za desetak sekundi. Presley ga je prodao glumici Pat Priest. Na medeni mjesec sa suprugom Priscillom otputovao je, navodno, u coupéu »de ville« treće generacije (1967).

Za svoju osobnu uporabu kupio je coupé »eldorado« iz 1968. godine. Koristio ga je 13 mjeseci, a kada jednog dana nije htio upaliti, Elvis ga je upucao u prednji desni blatobran i zatim poklonio oćuhu Priscille Presley. Limuzinu »de ville« iz 1971. godine darovao je, pak, roditeljima svoje prijateljice Linde Thompson.

Slavni glazbenik rado je sjedao za upravljač prestižnog »fleetwooda brougham«, dugačkog 5,94 m i teškog 2,3 tone (1974.) i još jednog pozlaćenog »cadillaca fletwood eldorado« coupé (1976.), koji je darovao svom tjelohranitelju. Nakon Elvisove smrti, kupuje ga trio Jacksonovih. Elvis je očito bio jako zadovoljani svojim zubarom, budući da mu je darovao »seville« iz 1976. godine.

Pretposljednji auto iz kraljevog voznog parka bio je »de ville« u limuzinskoj izvedbi iz 1977. godine (179 KS), a posljednji kojeg je kupio bio je crveni»seville« istog godišta. U usporedbi s njegovim prethodnim automobilima, ovi su za Elvisa bili nekako »preobični« i djelovali prilično neupadljivo.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni