Krajobrazi na malim formatima Bojana Doleneca

Krajobrazi na malim formatima Bojana Doleneca

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Bojan Dolenec strastveno se već duže vremena druži s motivima krajobraza, kako primorskih tako i kontinentalnih.

Privučen detaljima uzvisine, vode, drva, s obalom koja se teško suprotstavlja moru, mirujućim oblacima – svjedocima suživota kopna i mora, Dolenec kreira kompozicije krajobraza na malim formatima platna, 24 x 18 i 20 x 20 cm, u ulju i akrilu, oživljujući snažno fragmente sjećanja na snove, na doživljaje, na izmaštane trenutke, na prošlost.

U ciklusu malih formata nema osobito izražene dinamike, nema nemira i silnih energetskih naboja koji pršte na sve strane, svjesnih vlastite snage i moći. Prevladava spokoj, sve nekako miruje, kao da je cijeli volumen u iščekivanju, potpunog mirovanja iz posvemašnje promjene koja ću navući crne, tamne gradonosne oblake koji će navući nevolju njihovom moru i zemlji.

Ključni element ovoga ciklusa jest prisustvo tihog sklada. Fina, otmjena, dostojanstvena tišina, osjećaj ugodnosti, opuštenost, toplina koju osjećamo na licu i rukama, šum sporo dolazećih valova, kliktaji galebova koji se strmoglavo obrušavaju, šuštanje lišća…

Trenutci koje pamtimo, kratkotrajni, ali žestoki žive u svima nama. Ponekad im se vraćamo, prisjetimo i sami se osmjehnemo sebi, pomalo sjetno.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni