Krajobrazi Duška Šibla

Krajobrazi Duška Šibla

Iako je osobito poznat po opsežnom i kompleksnom ciklusu Figura u pokretu, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, rado kreira i krajobraze, od ulja na platnu, pa do miješanih tehnika.

Najnoviji ciklus krajobraza bogat bojom i ispunjen svom silinom kretnji, frcanja, strelovitih pravaca i uznemirenih mrlja. Prevladava akril i zeleni papir jake boje, umjesto same boje, izrazito veoma često uzburkano, uznemireno plavilo u kolopletu i boja i gibanja jer sve se kreće, ništa ne miruje.

Tu su i krajobrazi gdje se ističe tiha, mirna svakodnevica, u sučeljavanju plavog i zelenog, prostor u iščekivanju, živi svijet na raskrižju.

Fascinantni su ti prostori krajobraza Duška Šibla, poneki je hektičan dok je drugi gotovo umrtvljen, negdje se opaža snažno i nepredvidljivo kretanje, s druge strane zapažamo posve nepokretne površine.

Jednostavna dvojnost svijeta, pokret ili nepokret.

Koračati ili stajati.

Misliti ili se prepustiti.

Šiblovi su krajobrazi i nježni i lirski nastrojeni ali istodobno navješćuju oluju i mijenu, tko zna s kakvim posljedicama. I onda opet iznova, pokret ili nepokret.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni