Krajem 2020. završava gradnja Pastoralnog centra i Makedonske pravoslavne crkve na Knežiji

Krajem 2020. završava gradnja Pastoralnog centra i Makedonske pravoslavne crkve na Knežiji

U pratnji poglavara Makedonske pravoslavne crkve – Arhiepiskopa Ohridskog i Makedonskog g. g. Stefana i zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, gradonačelnik Milan Bandić danas je obišao gradilište Pastoralnog centra i Makedonske pravoslavne crkve sv. Zlate Meglenske na Knežiji.

Nakon obilaska budućeg Centra i Crkve, njegovo blaženstvo g. g. Stefan je izrazio zadovoljstvo što je i danas svjedok da su u Zagrebu Makedonci pravoslavci srdačno primljeni. »Ovaj hram u Zagrebu je potvrda o prijateljstvu dvije zemlje, dva naroda i dvije crkve i hvala svima koji su doprinijeli u izradi ovog ogromnog djela«, dodao je.

Napominjući kako bi svi građani vjernici trebali imati ono što im je potrebno za ovozemni i vječni život, a što pruža ovakav božji hram, kardinal Bozanić je naglasio: »Drago nam je da smo u jednom Božjem hramu, u kojem će se okupljati Makedonci pravoslavci, a to govori o gradu Zagrebu koji je otvoren za sve one koji dolaze ovamo te pruža priliku vjernicima ispovijedati svoju vjeru. U Zagrebu se uz Makedonske pravoslavne vjernike okupljaju i vjernici rumunjske i bugarske pravoslavne crkve i to u crkvama koje im je dala Zagrebačka nadbiskupija«.

Iskazavši poštovanje dvojici duhovnih pastira, gradonačelnik Bandić je dodao kako je najveći projekt od kada je on na čelu grada to što je Zagreb multietničan, mutikonfesionalan i multikulturalan grad. »To živimo na djelu i danas je veliki dan za Zagreb i Hrvatsku koja od 1. siječnja predsjeda EU i živi europske i civilizacijske standarde«, kazao je gradonačelnik.

Građevinsko zemljište za izgradnju Centra i Crkve kupljeno je 2008. od Grada Zagreba, a u listopadu 2014. je postavljen i blagoslovljen kamen temeljac. Završetak radova vrijednih 11,5 milijuna kuna, se očekuje krajem 2020. Grad je sudjelovao s iznosom od 1,2 milijuna kuna. (zagreb.hr /zg-magazin.com.hr)