Krah Vladine “male Norveške”

Krah Vladine “male Norveške”

Nema potpisivanja ugovora za bušenje Jadrana

Koalicija S.O.S za Jadran smatra da su ministar Ivan Vrdoljak i ravnateljice Agencije za ugljikovodike, Barbara Dorić u projekt istraživanjanafte i plina u Jadranu »ušli nepromišljeno, bez javne rasprave i konzultacije, čime riskiraju velike okolišne i ekonomske štete, kao i direktne posljedice po građane«

»Štetan projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu je pred raspadom te smatramo da je jedan od razloga veliko protivljenje javnosti, čime su građanke i građani pokazali kako im je stalo do Jadrana, kao i kampanja S.O.S. za Jadran«, priopćili su danas iz Zelene akcije.

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske predviđeno je ukidanje koncesija za sedam istražnih polja od kojih su još u srpnju ove godine austrijski OMV i američki Marathon Oil odustali. Iako je prethodno najavljeno kako će na istoj sjednici Vlada dati suglasnost za devet ugovora za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu i na kopnu te objaviti i nove natječaje za 13 polja na sjevernom i južnom Jadranu (izvor: energetika-net), tih točaka na dnevnom redu ipak nema.

Koalicija S.O.S. za Jadran smatra kako je to još jedan očit pokazatelj da ova Vlada neće potpisati ugovore s preostale tri naftne kompanije – INA, ENI i Medoilgas – s obzirom na skoro šest mjeseci odgađanja kao i uobičajenu proceduru u vrijeme uoči parlamentarnih izbora kada Vlada ovako važne odluke ne donosi.

“Promašena energetska politika”

Također, Koalicija želi ukazati na odgovornost ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnateljice Agencije za ugljikovodike, Barbare Dorić, koji su u ovaj veliki projekt »ušli nepromišljeno, bez ikakve javne rasprave i konzultacije s lokalnim zajednicama, čime riskiraju velike okolišne i ekonomske štete, kao i direktne posljedice po same građanke i građane«.

Odgovornost snose i za ne samo lošu, već promašenu energetsku politiku koja se temelji na fosilnim gorivima prošlih stoljeća, umjesto obnovljivih izvora energije koji nam mogu pružiti ne samo energetsku neovisnost, već radna mjesta i čistu budućnost, smatraju u Koaliciji.

»Poručujemo sadašnjoj i budućoj Vladi, svim ministrima i ministricama, da ne potpisuju ugovore s naftnim kompanijama i ne predaju im Jadran u ruke jer će na taj način direktno oštetiti hrvatske građanke i građane. Koalicija S.O.S. za Jadran će se i dalje zalagati za cijeli Jadran bez naftnih bušotina, ne samo s hrvatske strane, već i sa strana susjednih zemalja«, zaključuje se u priopćenju. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni