Kosti izrađene uz pomoć 3D tiska mogle bi se koristiti u vojne svrhe

Kosti izrađene uz pomoć 3D tiska mogle bi se koristiti u vojne svrhe

Edukacija za medicinske stručnjake do sada se temeljila na donacijama tijela, no u zadnjih 20 godina one su se drastično smanjile, zbog čega ovakav stol pruža neizmjernu bazu podataka za buduće doktore i kirurge

Stručnjaci sa Sveučilišta u Nevadi pregovaraju s američkom vojskom u vezi stvaranja virtualne evidencije tijela vojnika, koju bi koristili vojni kirurzi. Prijedlog je da se vojnici prije odlaska u ratna područja skeniraju, pa bi se u slučaju ozljeda njihove kosti mogle izraditi uz pomoć tehnologije 3D tiska, što bi olakšalo medicinske zahvate na terenu.

Ekipa stručnjaka već koristi obdukcijske stolove s virtualnim tijelima na kojima studenti uče kirurške zahvate i anatomiju. Stolovi rade na temelju prikupljanih podataka putem ultrazvuka i magnetske rezonance da bi se stvorila točna replika ljudskog tijela s najsitnijim detaljima.

Sada su se odlučili za korak dalje. Žele da se zdravo tijelo vojnika skenira kako bi se stvorio njihov osobni trodimenzionalni zapis koji bi se kasnije mogao uspoređivati u slučaju ozlijede. Takav način rada posebno bi pomogao tijekom ozljeda udova jer bi se pomoću skeniranih podataka mogle znati točne dimenzije za 3D pisač.

Na konferenciji u San Joseu u Kaliforniji, doktor James Mah sa Sveučilišta u Nevadi potvrdio je da su u tijeku razgovori u vezi navedenih planova, piše Telegraph. „Imamo vojnike koji su povrijeđeni i gube udove jer se radi o teškim operacijama i pokušajima rekonstrukcije. Ako bi postojali podaci prije ozlijede, mogli bi stvoriti 3D predložak koji bi olakšao zahvat na terenu.“

Virtualni obdukcijski stol dizajnirala je američka tvrtka Anatomage. Sadrži velik zaslon koji prikazuje tijelo u prirodnoj veličini, a može se prikazati u tri dimenzije. Tkivo se reže povlačenjem prsta, a koža, mišići i rebra lako se pomiču kako bi se vidjeli unutarnji organi do kojih je teško doći. Softver koristi stvarne podatke „pacijenata“, a njih je oko tisuću moguće pohraniti u sadašnji stol.

„Prednost je u tome što možemo gledati ravno kroz tijelo u teško dostupna mjesta“, dodao je doktor Mah.

Edukacija za medicinske stručnjake do sada se temeljila na donacijama tijela, no u zadnjih 20 godina one su se drastično smanjile, zbog čega ovakav stol pruža neizmjernu bazu podataka za buduće doktore i kirurge. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni