Kostadinka Velkovska: Teatar mi daje snagu, on je za mene život

Kostadinka Velkovska: Teatar mi daje snagu, on je za mene život

Velika ljubav prema pozornici i publici uvijek me je tjerala da dajem svoj maksimum. Iako sam u mirovini ta povezanost s publikom daje mi snagu da se sceni uvijek s radošću vraćam

Razgovarala: Ivana Vranješ

Glumica Kostadinka Velkovska iza sebe ima mnogobrojne kazališne predstave, a glumila je i u filmovima. Neke uloge donijele su joj nagrade kao što je Zlatni smijehza Katu u predstavi Moga tela gospodar i Mariju Berković u predstavi Pod Krležinom glavom

Poznata glumica će 1. travnja u Centru za kultura Trešnjevka (CEKATE) nastupiti u praizvedbi predstave Glas ljubavi čiju režiju potpisuje Boris Svrtan, dramaturgiju Vesna Đokanović, a produkciju Tadija Kolovrat. Glumačku izvedbu Kostadinke Velkovske prati glazbenik Toni Eterović. Riječ je o predstavi koja je nastala u koprodukciji kazališne družine „Leda“, B GLAD produkciji i CEKATE-a, a publici će pružiti užitak u raznoj poeziji, glazbi i pjesmama posvećenim plemenitoj i vječnoj ljubavi.

Nakon dvije godine vraćate se na kazališnu scenu. Što vam to znači?

Velika ljubav prema pozornici i publici uvijek me je tjerala da dajem svoj maksimum. Iako sam u mirovini ta povezanost s publikom daje mi snagu da se sceni uvijek s radošću vraćam. Čak i nakon teške operacije koju sam nedavno imala snaga za radom nije me napustila, jer za mene pozornica nije samo posao, ona za mene predstavlja život.

Je li vam u tom razdoblju nedostajalo kazalište i publika?

Kao što sam spomenula – teatar mi daje snagu, on je za mene život. Ovo teško razdoblje pandemije koronavirusa, kao i nedavni potresi uzdrmali su naše živote koji su se u tren oka promijenili. Naravno da mi je nedostajalo kazalište, ali ono nažalost u tim trenucima nije bilo prioritetno.

Koliko je bio izazovan rad na predstavi Glas ljubavi?

Rad na ovom spoju poezije i pjesme za mene je bio vrlo emotivan i uzbudljiv. Glazba i ljubav za mene predstavljaju neiscrpan izvor inspiracije i upravo zbog toga sam napravila izbor u kojem je glavni motiv ljubav te ciljano birala hrvatske pjesme, kao i makedonske prevedene na hrvatski jezik uz veliku pomoć dramaturgije Vesne Đikanović. Scenu dijelim s izuzetno talentiranim Tonijem Eterovićem koji je prije svega napravio izbor glazbe te koji je moj dugogodišnji suradnik. Suradnja s njim je uvijek inspirativna.

Kakva je bila suradnja s Borisom Svrtanom kao redateljem?

Moj kolega Boris Svrtan i ja se poznajemo dugi niz godina te smo kroz karijeru surađivali na raznim projektima. Režirao je predstave u kojima sam igrala kao i koncerte na kojima sam nastupala koje je prenosio HRT. Mi smo dobri prijatelji i ja ga kao glumca i redatelja cijenim. Stoga me rad s njim uvijek veseli.

Koja su vaša očekivanja od predstave?

Od predstave očekujem da se gledateljima dopadne i da se svi dobro zabavimo. Ha, ha, ha, pa to je glas ljubavi.

Kakvi su daljnji planovi vezani za kazalište?

S obzirom na neizvjesnost situacije s pandemijom koronavirusa u ovom trenutku nažalost ne možemo unaprijed mnogo planirati. Vjerujem u bolje dane. Neki planovi za projekte ipak postoje. Strpljiva sam i vjerujem da će se neki ostvariti čim se za to ukaže prilika.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni