Kosor za odgodu odluke o odvajanju otpada u Zagrebu

Kosor za odgodu odluke o odvajanju otpada u Zagrebu

„Mi imamo samo devet reciklažnih dvorišta, a treba nam 30. Imamo dvije kompostane, a treba nam 10 kompostana. Trebaju nam i spremnici, a njih za sada nema ispred svih ulaza i kuća. Moramo ispred svake zgrade postaviti spremnike“, naglasio je Kosor.

Grad Zagreb nije spreman za primjenu odluke o odvojenom prikupljanju otpada, koja bi trebala stupiti na snagu 1.srpnja ove godine, zaključio je to na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor. On je predložio da se odluka o odvojenom prikupljanju otpada odgodi za 1. siječanj 2015. godine.

„Krajnji rok za donošenje Uredbe koja bi se odnosila na odvojeno prikupljanje otpada je 23. srpanj, a Ministarstvo zaštite okoliša ju još uvijek nije donijelo. Upućujem javni poziv ministru Zmajloviću da donese uredbu. Moramo biti iskreni i reći da niti Grad Zagreb nije u potpunosti spreman. Nemamo plan za gospodarenje otpadom. Ne zna se da li ćemo ići u izgradnju spalionice, centra za mehaničko biološku obradu ili samo jednoga. Najvjerojatnije ćemo u rujnu ići s izmjenama GUP-a u Skupštini“, rekao je Kosor te se dotaknuo i pitanja primarnog razdvajanja otpada o kojem se u posljednje vrijeme sve više informira građane.

Premalo reciklažnih dvorišta, kompostana i spremnika za odvajanje otpada

„Mi imamo samo devet reciklažnih dvorišta, a treba nam 30. Imamo dvije kompostane, a treba nam 10 kompostana. Trebaju nam i spremnici, a njih za sada nema ispred svih ulaza i kuća. Moramo ispred svake zgrade postaviti spremnike“, naglasio je Kosor i izrazio uvjerenje kako će se odgodom donošenja odluke o odvajanju otpada za 1. siječanj 2015. godine, dobiti na vremenu koje je potrebno kako bi se donio plan gospodarenja otpadom, izmjene GUP-a, ali i odluka da li će se izgraditi spalionica ili centar za mehaničko biološku obradu otpada.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba je rekao kako podržava promociju primarnog odvajanja otpada jer smatra kako je to preduvjet za stvaranje manje količine otpada. „Ljudi nisu upoznati s ovom odlukom o odvajanju otpada. To predstavlja iskorak na kulturološkoj razini. Čeka nas velika inicijativa u pogledu edukacije građana“, zaključio je Kosor te naglasio da odluka o izgradnji potencijalne spalionice otpada u Resniku ovisi isključivo o gradonačelniku Milanu Bandiću.

(V.Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni