Kosor se odrekao dijela plaće i poziva na provedbu racionalizacije u javnom sektoru

Kosor se odrekao dijela plaće i poziva na provedbu racionalizacije u javnom sektoru

Kosor trenutno prima plaću u iznosu od 17.100 kuna, a ona će nakon smanjenja od 10 % biti oko 15.300 kuna

Ne koristim službenu kreditnu karticu i imam vozilo koje vrijedi 100.000 kuna. Slušali smo zadnjih dana da neki župani u županijama koje imaju i 10 puta manje stanovnika nego grad Zagreb voze automobile pet puta skuplje od predsjednika Gradske skupštine i gradonačelnika Grada Zagreba

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor danas  je u Gradskoj vijećnici najavio kako će od 1. siječnja smanjiti svoju plaću kako bi se solidarizirao s građanima koji su u teškoj financijskoj situaciji, a pozvao je da se njegovim primjerom povedu i u drugim gradskim i državnim službama, tvrtkama i institucijama. Na ovakav potez se odlučio kako bi „kao drugi čovjek glavnog grada Republike Hrvatske“, svojim primjerom ubrzao procese kojima se smanjuju ukupni rashodi države.

Kosor trenutno prima plaću u iznosu od 17.100 kuna, a ona će nakon smanjenja od 10 % biti oko 15.300 kuna. „Želim napomenuti da kao predsjednik Skupštine Grada Zagreba ne koristim službenu kreditnu karticu i da imam vozilo koje vrijedi 100.000 kuna. Slušali smo zadnjih dana da neki župani u županijama koje imaju i 10 puta manje stanovnika nego grad Zagreb voze automobile pet puta skuplje od predsjednika Gradske skupštine i gradonačelnika Grada Zagreba. Sve ovo želim napraviti kako bi pokrenuo inicijativu i u Gradskoj upravi i u Zagrebačkom holdingu“, poručio je Kosor.

Gradonačelnika Milana Bandića je pozvao da ostvari svoj najavljeni „program 10 plus 10“, koji se odnosi na smanjenje plaća za 10 % te smanjenje broja službenika u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu za 10 %.  Izrazio je žaljenje što to već nije učinjeno, a na racionalizaciju je pozvao i ministra financija Slavka Linića.

Istaknuo je da podržava inicijativu ministra Linića za smanjenje plaća službenika u državnim agencijama i zavodima koje su za 10.000 kuna veće nego što su plaće ministara. „Ako uzmemo da mandat ove Skupštine traje još tri i pol godine, ušteda za gradski proračun, što se tiče moje plaće, iznosit će cca. 145.000 kuna ili oko 20.000 eura u bruto iznosu,  što i nije malo; kad bi tako napravili s puno djelatnika i dužnosnika na gradskoj i državnoj razini, pokazali bismo svim onim građanima koji danas teško žive – imaju male mirovine, primaju male plaće ili ne rade – da smo s njima solidarni“, kaže predsjednik Skupštine.

Puno priče bez konkretnih poteza

Ocijenio je kako posljednje dvije godine Vlada Republike Hrvatske puno govori o štednji, ali da ništa po tom pitanju nije napravila. „Pa neka ja kao predsjednik Gradske skupštine budem prvi koji je krenuo s tim“, poručio je.

Ipak, Kosor smatra kako ima skupina kojima primanja nikako ne bi smjela biti smanjena. Među njima su, na gradskoj razini, tete u vrtićima koje, kako je rekao, teško rade, a imaju mizerna primanja. Na državnoj razini to su pak nastavnici, profesori, liječnici i medicinske sestre. Ukupno gledano, plaće se prema njegovom mišljenju nikako ne smiju smanjivati ni građanima čiji su prihodi ispod ili na razini države (5.500 kuna) i grada Zagreba (6.500 kuna). „Oni koji imaju veća primanja od toga mogu se odreći 10 % u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji u kojoj živimo, a posebno se to odnosi na nas koji  radimo u državnoj ili gradskoj upravi ili tvrtkama. To je minimum koji možemo napraviti“, rekao je Kosor, koji je ujedno pokazujući odrezak od plaće demantirao neke novinske napise o tome kako ima plaću od 19.000 kuna.

IMG_0719

„Ovo je jedan mali korak i vjerujem da će on potaknuti mnoge druge da naprave velike korake.
Ja dajem inicijativu u svoje ime, a očekujem da gradonačelnik to regulira na razini svih gradskih službenika, pa tako i onih koji primaju plaću u Gradskoj skupštini“, zaključio je. Inače, od 51 gradskog  zastupnika u  Gradskoj skupštini plaću primaju samo Darinko Kosor kao njezin predsjednik i potpredsjednica Jelena Pavičić Vukičević. Svi ostali primaju naknade.

Boris Jagačić

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni