Kosor predlaže osnivanje zasebnog Ureda za kulturu

Kosor predlaže osnivanje zasebnog Ureda za kulturu

„Koordinacija kulturnog života uopće ne postoji, a imali smo je prije 30 godina.  Događa nam se da u jednom tjednu imamo gostovanja tri velika svjetska koncerta, a onda, primjerice, u kolovozu nemamo niti jedan“, rekao je maestro Vladimir Kranjčević

Osnivanje Savjeta za kulturu predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, kao i inicijativa za formiranjem samostalnog Gradskog ureda za kulturu, dva su prijedloga koji će biti predstavljeni gradonačelniku, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Staroj gradskoj vijećnici.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor istaknuo je kako ova inicijativa samo predstavlja ostvarivanje predizbornih obećanja, naglasivši kako Grad Zagreb ima zasebne urede kao što su Ured za upravljanje u hitnim situacijama, Ured za poljoprivredu, Ured za nabavu, dok istovremeno nema samostalni Ured za kulturu. A taj bi, po njegovom mišljenju, uz Gradski ured za gospodarstvo i Gradsku ured za izgradnju trebao biti jedan od triju najvažnijih gradskih ureda. Članovi Savjeta sudjelovat će u sugestijama i stavljanju kulturnih djelatnosti u određenom redu i okvirima kako bi njihova posjećenost bila u skladu s očekivanjima.

Kosor je istaknuo kako će Savjet će raditi na volonterskoj osnovi, zasad ga sačinjava sedam stručnjaka iz kulture, a predsjednik Skupštine je najavio da će Savjet uskoro biti proširen te da se mogu očekivati „iznenađenja“ po pitanju imena koja će mu se priključiti.

Kao članovi Savjeta predstavljeni su:

maestro Vladimir Kranjčević – dirigent  i dobitnik Nagrade Grada Zagreba i Porina za žiotno djelo

Snježana Banović – kazališna redateljica i bivša ravnateljica Drame HNK

Zoltan Novak – akademski slikar i docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu

Paolo Sfeci – Hrvatska glazbena unija

Tihomir Milovac – povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, kustos u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Sanja Bachrach – Krištofić – grafička dizajnerica

Katarina Pejović – dramaturginja, predstavnica nezavisne kulture.

Snježana Banović  je kao jedna od članica Savjeta ukazala na činjenicu da se na kulturu u ovim recesijskim vremenima uglavnom gleda kao na trošak. Dodala je kako je Zagreb uz Prag jedini glavni grad Europske unije koji nema svoj samostalan Ured za kulturu.

Vladimir Kranjčević naglasio je da unatoč velikom broju kulturnih događanja, Zagreb kao grad kulture već duže vrijeme stagnira. Velik broj događanja, ocijenio je, ne dokazuje istovremeno i visok nivo kulturnog programa, već svojevrsni nereda u organizaciji kulturnog života.

„Koordinacija kulturnog života uopće ne postoji, a imali smo je prije 30 godina.  Događa nam se da u jednom tjednu imamo gostovanja tri velika svjetska koncerta, a onda, primjerice, u kolovozu nemamo niti jedan“, rekao je Kranjčević i dodao kako zbog ovakve zgusnutosti priredbi koje građani ne mogu pratiti u takvom ritmu, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ponekad bude i poluprazna.

Kako bi mogao početi s djelovanjem Savjet još moraju odobriti zastupnici Gradske skupštine. Kad je pak riječ o formiranju zasebnog Uredu za kulturu, Darinko Kosor očekuje podršku gradonačelnika. Usvoji li gradonačelnik takav prijedlog, pročelnika će biti imenovan temeljem prijedloga gradonačelnika, a Kosor uvjerava kako novi gradski ured ne znači povećavanje troškova već upravo suprotno, racionalnije korištenje novaca koji se izdvaja za kulturu. Ured može biti na istoj lokaciji na kojoj je sadašnji Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i u njemu mogu raditi isti ljudi, a zapošljavanje još jedne ili dvije osobe ne bi donijelo osjetne troškove, zaključio je Kosor.  (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni