Korupcija – ozbiljna prepreka za energetsku učinkovitost u jugoistočnoj Europi

Korupcija – ozbiljna prepreka za energetsku učinkovitost u jugoistočnoj Europi

Izvještaj također uključuje slučajeve povezane s bivšim premjerom Republike Hrvatske, Ive Sanadera, koji je osuđen radi primanja 10 milijuna eura mita od mađarske kompanije MOL kako bi im dao prednost na hrvatskom tržištu

Korupcija na visokim razinama odlučivanja u energetskom sektoru utječe na zemlje jugoistočne Europe, a gubici se odnose na desetke milijuna eura tijekom proteklih godina te pogađaju sedam zemalja regije, obrađenih u izvještaju “Pobjednici i gubitnici: Kome koristi korupcija na visokim razinama odlučivanja u energetskom sektoru jugoistočne Europe?“. Navedena studija predstavljena je 24. lipnja 2014. g. u Bruxellesu, tijekom konferencije održane u sklopu Europskog tjedna održive energije.

“Mi, kao društvo, ne želimo tolerirati krađu naše budućnosti. Korupcija u energetskom sektoru u potpunosti mijenja svaku državu”

Organizacije civilnog društva koje potpisuju ovaj izvještaj o korupciji, pozvale su institucije Europske unije da reformu energetskog sektora u jugoistočnoj Europi počnu shvaćati kao ozbiljan i hitan prioritet. “Europska unija treba obratiti posebnu pažnju na događaje u energetskom sektoru, uključujući privatizacije i pozive za financiranje novih projekta, ali i nadgledati investicijske planove vlada, koji rijetko odražavaju potrebe za održivom energetskom budućnošću”, rekao je Garret Tankosić-Kelly, direktor SEE Change Neta (civilno društvo za održivi razvoj JI Europe) , tijekom panel diskusije.

Analiza u izvještaju sumira slučajeve korupcije na visokim razinama koje pogađaju energetske sektore zemalja bivše Jugoslavije te Albanije, ilustrirajući kako je korupcija glavna prepreka održivosti energetskih sustava ovih zemalja. Izvještaj također uključuje slučajeve povezane s bivšim premjerom Republike Hrvatske, Ive Sanadera, koji je osuđen radi primanja 10 milijuna eura mita od mađarske kompanije MOL kako bi im dao prednost na hrvatskom tržištu, te navodne korupcije u menadžmentu srpske državne kompanije EPS koja je značajno oštetila ovu tvrtku.

Zahtijevati veću transparentnost

“Korupcija i slabe institucije predstavljaju ozbiljne prepreke na putu ka održivoj energetskoj budućnosti jugoistočne Europe”, rekao je Marko Prelec, izvršni direktor Balkans Policy Research Grupe, i glavni autor ovog izvještaja.

Govoreći o sadržaju izvještaja, Dejan Milovac, zamjenik izvršnog direktora antikorupcijske organizacije civilnog društva MANS iz Crne Gore, izjavio je: “Mi, kao društvo, ne želimo tolerirati krađu naše budućnosti. Korupcija u energetskom sektoru u potpunosti mijenja svaku državu”.

Leila Bičakčić, izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo BiH, istaknula je kako je potrebno više istraživačkog izvještavanja o korupciji u energetskom sektoru. “Moramo zahtijevati veću transparentnost od vlade. Transparentnost dokumentacije i procesa odlučivanja otežale bi korupcijske situacije, jer je teže biti korumpiran ako vas promatra više para očiju. Europska unija treba postaviti veće uvjete vladama regije koje žele biti dio EU-a u budućnosti”.

EU ima dobre zakone za energetski sektor

“Do 2020. godine se u energetski sektor jugoistočne Europe planira uložiti oko 30 milijardi eura. Regiji su potrebni sigurni izvori energije, a građanima i građankama je potrebno da ta energija bude čista”, rekao je Prelec. “Države jugoistočne Europe trebaju implementirati ove projekte na čist i transparentan način. Ako se to dogodi, energetski sektor može biti ključan za ‘debalkanizaciju’ regije”.

Dirk Buschle, zamjenik direktora Energetske zajednice, naglasio je da Europska unija ima dobre zakone za energetski sektor, koji mogu doprinijeti borbi protiv korupcije. “Prenijeli smo ove zakone na veoma visokom nivou usklađenosti sa EU standardima. Posljednji korak kod prilagođavanja legislative treba biti njeno primjenjivanje na otvoren i transparentan način, što može spriječiti korupciju i dati institucijama prednost da kreiraju povjerenje i otklone sumnje o korupciji. U regiji su institucije, sudovi i regulatorni autoriteti za energiju slabi i pod stalnim pritiskom”.

Buschle je mišljenja da bi pravno neutralno tijelo za razrješivanje sporova u regiji moglo biti rješenje, koje bi u svoj rad također moglo uključiti slučajeve korupcije, kao i transparentnosti, po uzoru na iskustva Europske unije te njenog oslanjanja na vladavinu zakona.

Cjelokupan izvještaj dostupan je na web stranici SEE Change Neta, na sljedećoj poveznici http://bit.ly/1m9QDoQ.

Karta slučajeva korupcije opisanih u izvještaju može se pogledati na: http://bankwatch.org/SEE-energy-corruption. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni