Koronavirus ušao u pet zagrebačkih domova za starije osobe

Koronavirus ušao u pet zagrebačkih domova za starije osobe

(Foto: Ilustracija)

„Trenutno imamo nastavu na daljinu u 6 srednjih škola i 3 osnovne te se nadamo da ćemo se na tom broju i zadržati. Ne razmišljamo generalno o uvođenju nastave na daljinu u zagrebačkim školama“ poručio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić

U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” testirano je 484 osoba dok je u proteklih tjedan dana obavljeno više od 11.500 testiranja, rečeno je danas Gradskoj upravi na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Zamjenica ravnatelja Zavoda Sandra Šikić istaknula je da je u Zagrebu zabilježeno 558 novih slučajeva zaraze virusom Covid-19, od čega je 224 s prebivalištem, a 334 sa boravištem u Zagrebu, dok su za 349 osoba propisane mjere samoizolacije.

„Ukupno u Zagrebu trenutno imamo 3470 aktivnih slučajeva i 8043 aktivnih samoizolacija, a 6036 građana se dosada oporavilo”, rekla je Šikić. Naglasila je da 9 učenika i 9 djelatnika osnovnih škola je pozitivno na Covid-19 te 23 učenika srednjih škola. U samoizolaciji je 446 učenika osnovnih škola i 418 učenika srednjih škola.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekolslav Jeleč je rekao da je u Zagrebu loša epidemiološka situacija.

„Tijekom ovog vikenda skupni izvještaj je 3999 osoba pozitivnih na Covid-19, jučer smo imali 558. Covid ambulante rade punom parom, a u ova tri dana je 1777 osoba zatražilo pomoć. U samoizolaciji je 64 građana, a 913 osoba je upućeno na testiranje. Uzeto je 649 uzoraka koji su poslani na obradu“, izjavio je Jeleč. Naglasio je da sustav zbog epidemiološke situacije funkcionira otežano.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu skrb i osobe s invaliditetom Romana Galić se osvrnula na situaciju u domovima za starije osobe, a koronavirus je ušao u pet domova, od kojih su četiri u vlasništvu Grada Zagreba.

„Ukupno je na Covid-19 pozitivno 57 korisnika, 12 se nalazi na bolničkom liječenju, a 45 su u svojim matičnim ustanovama. U samoizolaciji je 193 korisnika”, rekla je Galić. Dodala je da su korisnici u Domovima asimptomatski ili s blažim simptomima te imaju svu potrebnu medicinsku njegu.

„Što se tiče djelatnika njih 27 je u izolaciji, a 68 u samoizolaciji od kojih 18 nisu u domovima za starije. Dakle, kad je riječ o domovima za starije radi se o 50 djelatnika u samoizolaciji i 27 djelatnika u izolaciji”, kazala je Galić. Zaključila je da je situacija u domovima stabilna i prati se stanje Covid pozitivnih korisnika.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić je rekao da se s obzirom na zaražene učenike ne razmišlja se o modelu C u školama, odnosno o uvođenju nastave na daljinu, osim u školama u kojim epidemiološka situacija to nalaže.

„Trenutno imamo nastavu na daljinu u 6 srednjih škola i 3 osnovne te se nadamo da ćemo se na tom broju i zadržati. Ne razmišljamo generalno o uvođenju nastave na daljinu u zagrebačkim školama“ poručio je Lovrić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni