“Korištenje potresa u dnevno-političke svrhe je šamar svim volonterima i profesionalcima”

“Korištenje potresa u dnevno-političke svrhe je šamar svim volonterima i profesionalcima”

Iz zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama odlučili su odgovoriti „na prozivke pojedinih političara kroz medije” te apeliraju da se prirodne nepogode koje su pogodile Zagreb ne koristi u dnevno-političke svrhe.

„To je šamar svim dobrovoljcima i profesionalcima koji svakodnevno rade da pomognu svom gradu i svojim sugrađanima”, navodi se u priopćenju Ureda.

Kako bi demantirali navode kritičara izvijestili su o aktivnostima poduzetima od dana potresa koji se dogodio 22. 3. 2020.

Navode kako je Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba je od dana potresa 22. 3. do 9. 4. 2020. odradila ukupno 3010 hitnih intervencija (inače godišnje se odradi oko 3500 intervencija). Podsjećaju da su osim JVP-a hitne intervencije odrađivale ekipe Dobrovoljnih vatrogasnih društava, ZG holdinga, Elicom-a, HEP-a, CIOS-a, MORH-a kao i vatrogasci iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina, Karlovca, Osijeka, Krapine, Slatine, Slavonskog Broda, Rijeke, Splita, Velike Gorice i Dubrovnika.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama je zajedno s Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo radio na uspostavi, prikupljanju i obradi prijava oštećenja zgrada u potresu. Zaprimljeno je 23 000 prijava a obrađeno je 8 800 prijava oštećenja. Prijave su se obrađivale prema prioritetima te su se odmah nakon potresa obišle sve bolnice i starački domovi. Status prijava se stalno mijenja a u svakom trenutku se može pogledati na www.hcpi.hr.

Ističu kako je području Zagreba ustrojeno je 17 postrojbi civilne zaštite opće namjene koje pokrivaju 17 gradskih četvrti.

Od potresa je iz postrojbi Civilne zaštite Grada Zagreba angažirano oko 750 pripadnika Postrojbe civilne zaštite opće namjene i 550 pripadnika Specijalističke postrojbe za traganje i spašavanje. Osim toga, u postrojbe civilne zaštite pristupilo je 200 novih volontera.

U Uredu za upravljanje u hitniM situacijama navode da su se pripadnici postrojbi Civilne zaštite opće namjene na dan okupili su se na zbornim mjestima te su odmah pristupili ograđivanju rizičnih područja, pomagali su ljudima prilikom prijava oštećenja na građevinama, ukazivali su na opasne objekte, dojavljivali hitnim službama… Drugi timovi radili su na podizanju i ustrojavanju šatorskih naselja na području Zagreba za prihvat građana kao i podjeli hrane u suradnji s Crvenim križem.

Uz navedeno angažirani su i na provođenju mjera zaštite od COVID-a. Isto tako, obavljaju utovare i istovare donirane opreme (građevinski materijal i sl.) za stanovništvo pogođeno potresom. „Zapovjednici i zamjenici zapovjednika postrojbi opće namjene civilne zaštite Grada Zagreba provode 24-satna dežurstva i stalno su dostupni. Pripadnici postrojbi civilne zaštite opće namjene i nadalje pomažu policijskim postajama sa svrhom upozoravanja građana na javnim mjestima kako bi se što efikasnije provodile odluke Stožera civilne zaštite RH o potrebi socijalnog distanciranja”, zaključuje se u priopćenju ureda. (ZG-m)