Korak bliže prema izgradnji spalionice – prihvaćen Plan gospodarenja otpadom

Korak bliže prema izgradnji spalionice – prihvaćen Plan gospodarenja otpadom

Nakon pojedinačnog glasovanja, Prijedlog Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. godine je prihvaćen. Od 49 prisutnih zastupnika, „za“ je glasovalo njih 28, dok je 21 zastupnik bio protiv. Osim zastupnika Nezavisne liste Milana Bandića i koalicijskog partnera liste HSLS-HSS-HSU, „za“ je bio i zastupnik Milivoj Špika (BUZ).

Glavna točka dnevnog reda današnje 19. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba bila je Prijedlog plana gospodarenja otpadom. Prije rasprave o Planu zastupnici su prihvatili Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba. Jedan od razloga zbog kojeg je gradska vlast krenula u izmjenu i dopunu Prostornog plana je bio da se osiguraju uvjeti za zbrinjavanje otpada na odlagalištu Prudinec te kako bi se mogao realizirati predloženi Plan gospodarenja otpadom. Gradski su zastupnici glasovima većine prihvatili izmjenjeni Prostorni plan Grada Zagreba.

Najviše pozornosti gradskih zastupnika ipak je privukao Prijedlog plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. Najvažniji dio u Planu je spalionica otpada, za koju je u prethodnom Prijedlogu plana izračunato kako bi mogla koštati oko 300 milijuna eura. Spalionica bi se gradila bi javno-privatnim partnerstvom i u njoj bi se spaljivalo godišnje oko 400 000 tona otpada, a 50 000 tona bio bi mulj iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda.

Bernardić: „Europska unija će do 2030. godine zabraniti izgradnju spalionica“

Davor Bernardić
Davor Bernardić

Davor Bernardić (SDP) je ustvrdio kako je Beč svoju spalionicu počeo graditi prije 40-ak godina. Istaknuo je kako se radi o zastarjeloj tehnologiji te da postoje indicije kako će Europska komisija zabraniti termičku obradu otpada do 2030. godine. „Grad Zagreb se ne smije vezati samo za to. Podržavamo želju da se sustavno riješi ovaj problem otpada, no Plan nije na tragu najnovijih smjernica Europske komisije. Reciklaža i odvojeno prikupljanje otpada treba biti prioritet“, istaknuo je Bernardić i izrazio nadu kako ne bi želio da se ponovi priča kao i s pročišćivaćem voda. „Nakon izgradnje cijena vode je porasla tri puta i mi sada još imamo i mulj u dvorištu.“

Andrija Mikulić (HDZ) apelirao je na gradske zastupnike da glasaju prema savjesti te je istaknuo kako je ovaj problem najveći za Grad. Izrazio je žaljenje što se kroz ovaj Plan predlaže samo lokacija Resnika, kao jedina za termičku obradu otpada. Mikulić je prozvao SDP da je 2006. godine, kada se odlučivalo o budućoj lokaciji spalionici imao većinu u Gradskoj skupštini. „“Za“ su glasali Davor Bernardić, Neven Mimica, Ivo Josipović, Morana Paliković Gruden i da dalje ne nabrajam. Ne možemo zaboraviti što je bilo prije osam godina“, upozorio je SDP-ovce Mikulić. Njegov stranački kolega Mario Župan predložio je da zastupnici o ovoj točci dnevnog reda glasuju pojedinačno.

Ljubica Matijević Vrsaljko (Nezavisna lista Milana Bandića) upitala je oporbene zastupnike da li smatraju da će građani brižljivo odvajati otpad. Ona je rekla kako nitko zbog sebe i svoje obitelji ne bi glasovao za nešto za što misli da je štetno i opasno.

Kome je lakše? Oporbi ili vlasti

Tomislav Stojak (HNS) je istaknuo kako se ekološki način zbrinjavanja otpada može primjeniti i u Zagrebu. „Ako imamo spalionicu sve ćemo spaliti i nećemo ništa zaraditi. Nadam se gradonačelniče da i vi razmišljate u tom smjeru i da će danas u Skupštini biti dovoljno zdravog razuma da ne prihvatimo ovakav prijedlog“, poručio je Stojak. S njime se složila i stranačka kolegica Vedrana Gujić, koja je rekla kako je javna rasprava bila prekratka te da nisu dani odgovori na mnoga pitanja.

„Ovo je trebalo riješiti prije tri, četiri saziva. Maloprije je potpredsjednik Skupštine iz redova SDP-a rekao: „Kako je lijepo biti u oporbi.“, rekao je Darinko Kosor (HSLS) te podsjetio zastupnika na 2018. godinu, rok do kada se odlagalište otpada na Jakuševcu mora zatvoriti. „Ova odluka nije zadnja. Još je važna studija izvodljivosti i studija utjecaja na okoliš“, istaknuo je Kosor i dodao kako se treba težiti ostvarivanju zaključaka koje je 2014. godine donijela Europska komisija o recikliranju i uvođenju sortiranja otpada od vrata do vrata.

Međusobne prozivke

Kosor je istaknuo kako se protivi bilo kojem rješenju koji se ne bi mogao financirati iz fondova Europske unije. Na kraju je prozvao SDP kako je 2006. godine donio odluku o spalionici.

„Slušajući, shvatio sam da vam je neugodno što ćete glasati „za“ pa se pozivate na zastupnike iz 2006. godine“, odgovorio je Bernardić Kosoru i dodao kako je čuo da ga je citirao kako je u hodniku rekao kako je lijepo biti u oporbi. „Najgore je kad si misliš da si na vlasti, a zapravo si u opoziciji“, rekao je Bernardić.

Izjava potpredsjednika Skupštine Bernardića potaknula je na komentar i gradonačelnika Bandića. „Dragi moj Bernardiću, da znadeš kako je lijepo biti gradonačelnik, nikada ne bi dopustio da te predlože pa maknu.“ Bandić se u svom završnom obraćanju obrušio i na profesora Stanka Uršića s Farmaceutskog-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, koji se protivi izgradnji spalionice. Prozvao ga je kako nema završeni znanstveni rad. Nakon što je Tin Pažur (SDP) podsjetio Bandića kako je nemoguće da Uršić nema završene znanstvene radove jer „ne bi bio izabran za profesora na fakultetu“, Bandić se ispravio i rekao kako Uršić nema znanstvenih radova iz ekologije, a ima iz drugih područja.

Nakon pojedinačnog glasovanja, Prijedlog Plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. godine je prihvaćen. Od 49 prisutnih zastupnika, „za“ je glasovalo njih 28, dok je 21 zastupnik bio protiv. Osim zastupnika Nezavisne liste Milana Bandića i koalicijskog partnera liste HSLS-HSS-HSU, „za“ je bio i zastupnik Milivoj Špika (BUZ).

(V.V.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni