Koprivnica uvela pametni sustav za zbrinjavanje otpada

Koprivnica uvela pametni sustav za zbrinjavanje otpada

Spremnici rade na solarni pogon i sami »javljaju« kad su puni

U Koprivnici su na Badnjak postavljeni spremnici za otpad koji se pune na sunčevu energiju, prešaju otpad, a njihov softver javlja kada su puni. Na taj način Koprivničani su prvi u Hrvatskoj započeli s ovakvim inovativnim načinom zbrinjavanja otpada na javnim površinama.

Spremnike Bigbelly i Bigbelly Smart postavili su radnici Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac, a ipredstavnik generalnog distributera Bigbellyja Günther Graml tvrdi kako je riječ o sustavu budućnosti. Osim uštede novca, pomoći će očuvanju čistog okoliša i prirodnih ljepota i Grad Koprivnicu upisati na kartu svjetskih »pametnih gradova«.

Spomenimo da se Bigbelly stanice za pametno zbrinjavanje i recikliranje otpada trenutno koriste u više od 1500 gradova u više od 47 zemalja diljem svijeta. Pametna i povezana putem mobilne mreže te koristeći sunčevu energiju kojom se opskrbljuje integriranim solarnim pločama, Bigbelly stanica potencijalna je platforma za mnoga druga tehnološka rješenja potrebna javnim površinama kao što su bežični Wifi Hotspot pristup internetu, senzori za mjerenje buke, pješačkog prometa, zagađenja zraka i mnogih drugih parametara, bez korištenja dodatnih izvora energije.

Ovakvo je rješenje jednostavno je za uporabu, spremnici se lako postavljaju, a učinak je prepoznatljiv neposredno nakon početka primjene. U Komunalcu tvrde kako pametni spremnici reduciraju operativne troškove komunalnih službi i do 80 %, doprinose smanjenju emisije C02, a građanima pruža ugodnije i urednije javne gradske površine jer eliminira vidljiv otpad i sprječava raznošenje otpada vjetrom, sprječava pristup štetočinama i potiče recikliranje na javnim mjestima.

koprivnica_bigbelly

Važna komponenta Bigbellyja njegov je softver koji sustavom rješenja u oblaku prikuplja podatke svake pojedine stanice i, u realnom vremenu, korisnicima pruža informacije o stanju i popunjenosti kapaciteta stanica.

Koprivnica zasad u uporabiima dva spremnika Bigbelly i Bigbelly Smart čija je vrijednost 67.500 kuna bez PDV-a.

Bigbelly – spremnik za zbrinjavanje javnog otpada, radi na solarni pogon s kompaktorom za stješnjavanje otpada i šalje signal o popunjenosti spremnika. Kapacitet spremnika je od 600 do 800 litara za miješani otpad (dok sama kanta unutar spremnika ima 125 litara). Bigbelly se koristi za miješani otpad umjesto koševa za smeće (ima kapacitet od oko 25 malih klasičnih košarica za javni otpad), pepeljara je integrirana.

Smartbelly – spremnik za zbrinjavanje javnog otpada, radi na solarni pogon bez kompaktora za stješnjavanje otpada. Šalje signal o popunjenosti spremnika. Kapacitet od 190 litara. Smartbelly se koristi za recikliranje stakla, papira, plastike, bio otpada i konzervi na javnim površinama i dodatak je Bigbelly spremniku.

GKP Komunalac je nabavkom ovog inovativnog sustava za zbrinjavanje otpada još jednom istaknuo Koprivnicu kao prvaka održivog razvoja u Republici Hrvatskoj, stavljajući je na kartu zajedno s 47 drugih gradova širom svijeta u koju ulaze svjetski gradovi poput New Yorka, Philadelphie i Bostona. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni