Kontroling je neizostavan u modernom upravljanju javnog i privatnog sektora

Kontroling je neizostavan u modernom upravljanju javnog i privatnog sektora

“Kontroling se već niz godina provodi u tvrtkama, no dugo se smatralo da javna uprava može bez njega, što je u suprotnosti sa sve većim očekivanjima upravo od javne uprave“, istaknuo je predsjednik HGK-Komore Zagreb, dr. sc. Zlatan Fröhlich

U organizaciji Altius savjetovanja u četvrtak je u zagrebačkom hotelu Sheraton održana 11. kontroling konferencija „Nova uloga kontrolinga u transformaciji biznisa” na kojoj su istaknuti stručnjaci izložili domaća i svjetska iskustva.

Konferencija je dala odgovore na važna pitanja kao što su uloga kontrolinga u procjeni vrijednosti vlastitog poduzeća, koja je konkurentska prednost poduzeća koja razvijaju kontroling, kako poduzeća koja su uvela kontroling stvaraju osjećaj odgovornosti kod zaposlenika.

Otvarajući konferenciju zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić je rekla da se u turbulentnom poslovnom okruženju upravo kontrolingu pripisuje navigatorska i inovatorska uloga.

„Za razliku od još uvijek nerijetko prisutnog mišljenja među zaposlenicima, kontroleri ne kontroliraju njihov rad, oni nisu kontrolori. Oni ne ugrožavaju, već osiguravaju sigurnost radnih mjesta oblikujući i prateći menadžerske procese određivanja ciljeva, planiranja i upravljanja. Kao partneri upravljačke i vlasničke strukture, kontroleri pružaju neophodnu stručnu pomoć pri ostvarivanju organizacijskih i individualnih ciljeva, oni su njihova ekonomska savjest ili još slikovitije rečeno, oni su šaptači lavovima – interni savjetnici donositelja odluka na putu prema cilju ostvarivanja održivog uspjeha“, ustvrdila je Majić. Smatra da potraga za dobrim rješenjima za tvrtke mora počivati na razmjeni mišljenja i stavova koji poštuju osobitosti malog i otvorenog gospodarstva te društvene prilike.

„Danas je kontroling u modernom upravljanju neizostavan, bez obzira radi li se o privatnom ili javnom sektoru. U vrijeme visokih troškova i rastućih potreba društva,nužno je da se resursima upravlja optimalno. U Hrvatskoj kontroling se već niz godina provodi u tvrtkama, no dugo se smatralo da javna uprava može bez njega, što je u suprotnosti sa sve većim očekivanjima upravo od javne uprave“, istaknuo je predsjednik HGK-Komore Zagreb, dr. sc. Zlatan Fröhlich.

Pojasnio je da je kontroling filozofija upravljanja na bazi ekonomske logike realnosti, skup znanja koja su potrebna kako bi se na temelju podataka iz poduzeća i izvan njega prikupio optimalan broj informacija koje su menadžerima neophodne za kvalitetno odlučivanje, a pri tome je važno kontinuirano inovirati znanja i praksu kontrolinga.

Fröhlich se osvrnuo na primjer Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je prepoznala potrebu za uvođenjem kontrolinga kao neizostavne podrške poslovanju te je 2014. implementirala kontroling koji djeluje unutar Službe za računovodstvo i financije.

„Uvođenjem kontrolinga u HGK-u se uspostavilo i troškovno računovodstvo te su u tu svrhu definirane različite dimenzije prihoda i troškova što je omogućilo učinkovito praćenje realizacije prema troškovnim centrima, kao i efikasnija izrada menadžerskih izvještaja, a u cilju što bolje podrške transparentnosti i efikasnosti. Odjel za kontroling kontinuirano radi na poboljšanju izvještajnih alata i alata za analize“, izjavio je Fröhlich.

 Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni