Koncert Zbora HRT-a kao podrška Hrvatskom glazbenom zavodu

Koncert Zbora HRT-a kao podrška Hrvatskom glazbenom zavodu

Zbor Hrvatske radiotelevizije održat će besplatni koncert u petak, 26. lipnja s početkom u 20 sati na ljetnoj pozornici s južne strane zgrade HRT-a na Prisavlju.

Zbor HRT-a posljednji je koncert u sezoni svojega ciklusa Sfumato u Hrvatskom glazbenom zavodu održao 18. veljače ove godine. Nastavak sezone nije se dogodio zbog epidemioloških mjera uslijed korona-krize, a potom i zbog potresa 22. ožujka u kojemu je zgrada HGZ-a pretrpjela ozbiljna oštećenja.

Hrvatski glazbeni zavod, koji funkcionira kao udruga građana – ljubitelja glazbe, u vlasništvu svojih članova – sada treba podršku šire javnosti kako bi se što prije ponovno otvorio publici i izvođačima glazbenih i drugih događanja.

HRT i njegov zbor stoga mu pružaju potporu koncertom na ljetnoj pozornici na Prisavlju koja je upravo otvorena manifestacijom Glazba i grad ansambala HRT-a. Koncert je također dio velikog HRT-ovog projekta Sunčana strana Prisavlja.

Program, pod vodstvom i prema izboru redovitog suradnika Zbora HRT-a, mladog dirigenta Vetona Marevcija, donosi ritmičnu, potresnu, dirljivu, inovativnu i uzbudljivu glazbu iz vokalnog repertoara 20. i 21. stoljeća, duboko prožetu duhovnošću:

  • dva stavka, O Clavis David i O Oriens iz adventske kantate Adventus Domini nostri Jesu Christi iz 2007., za zbor i udaraljke slovenskog skladatelja Damijana Močnika;
  • skladbu temeljenu na psalmima 99 i 111, A Good Understanding američkog skladatelja Nicoa Muhlyja, nastalu 2005. za zbor, udaraljke i orgulje;
  • drugi i treći stavak iz Chichesterskih psalama Leonarda Bernsteina u verziji za zbor, orgulje, harfu, udaraljke;
  • stavak Kletva nad željezom estonskog skladatelja Veljoa Tormisa.

Uz članove Zbora HRT-a – među kojima su solisti Želimir Panić, Vjekoslav Hudeček, Daniela Perosa, Nikolina Virgej Pintar, Andro Bojanić te Tomislav Meštrić – u izvedbama sudjeluju Mirjana Krišković na harfi, Pavao Mašić za orguljama i klavijaturama, te udaraljkaši Filip Merčep, Fran Krsto Šercar i Renato Palatinuš.

Koncert HRT-a za potporu Hrvatskom glazbenom zavodu može se pratiti uživo, uz slobodan ulaz te u izravnom prijenosu na Trećem programu HR-a i Trećem programu HTV-a, a počinje uvodnom emisijom HRT za HGZ, u kojoj, na našoj ljetnoj pozornici, gostuju predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković i dvojica donatora HGZ-a, arhitekt Roman Šilje i pijanist Petar Klasan. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni