Koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona seli u palaču Dverce

Koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona seli u palaču Dverce

Večerašnji koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona, iznimno zbog lošeg vremena, seli se iz atrija Klovićevih dvora u Palaču Dverce. Početka koncerta je u isto vrijeme, 8. srpnja u 21 sat.

Zagrebački kvartet saksofona tako će svoj 30. rođendan umjesto na pozornici Klovićevih dvora proslaviti na drugoj jednako atraktivnoj lokaciji Gornjeg grada. Ova sastav čine Dragan Sremec, profesor saksofona i prodekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu – sopran saksofon, Goran Merčep, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu – alt saksofon, Saša Nestorović, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i dirigent Big Banda HRT – tenor saksofon te Matjaž Drevenšek, profesor saksofona i prodekan na Akademiji za glazbu Sveučilišta u Ljubljani – bariton saksofon. Repertoar Zagrebačkog kvarteta saksofona obuhvaća klasični repertoar namijenjen kvartetu saksofona te transkripcije i obrade djela različitih glazbenih stilova (od barokado glazbe 21. stoljeća).

Ovaj koncert inače dio je novog festivala klasične glazbe pod nazivom Koncertne večeri u Klovićevim dvorima – Zagrebačke obljetnice. Festival je posvećen renomiranim zagrebačkim ansamblima koji ove godine obilježavaju obljetnice umjetničkog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni: Zagrebački solisti 65 godina od utemeljenja, Zagrebački kvartet 100 godina, Zagrebački kvartet saksofona 30 godina i Zagrebački gitarski trio 35 godina.

Obljetničke koncerte zatvorit će Zagrebački gitarski trio koji čine Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš. Trio je u svijetu jedinstven po tome što u svojim nastupima uz gitare ponekad rabi i kontrabas. Širok repertoar ansambla obuhvaća djela od razdoblja renesansne do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela koja su za Trio skladali mnogi hrvatski i inozemni autori.

Organizator festivala Grad Zagreb, u suradnji s Kulturnim centrom Travno, Gradskim uredom za kulturu, Galerijom Klovićevi dvori i Turističkom zajednicom grada Zagreba, poziva sve ljubitelje vrhunske glazbe, kao i cijenjene goste iz svih krajeva svijeta da im se pridruže na ovogodišnjim obljetnicama.

PROGRAM KONCERATA

Ponedjeljak, 8. srpnja
Zagrebački kvartet saksofona
30 godina od utemeljenja

Wolfgang Amadeus Mozart: Kvartet u C–duru br. 19, KV 465, Disonanca

Tomislav Uhlik: Concertino u ljetnu večer        

Elliot Del Borgo: Quartet for Saxophones

Jean Rivier: Grave et Presto

Srijeda, 10. srpnja
Zagrebački gitarski trio

35 godina od utemeljenja

Antonio Vivaldi (obr. I. Römer): Sonata La Follia RV 63

Antoine de L’Hoyer: Trio br. 2 op. 45

Nikša Njirić: Hommage à Sorkočević

Maurice Ravel (obr. D. Petrinjak): Pavane pour une Infante Défunte

Antonín Dvořák (obr. D. Petrinjak): Tri Slavenska plesa

Prodaja ulaznica na ulaznice.hr (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni