Koncert Lada u povodu Dana državnosti

Koncert Lada u povodu Dana državnosti

U godini u kojoj obilježava 70. obljetnicu umjetničkog djelovanja, u utorak 25. lipnja s početkom u 21 sat Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO – naš najpoznatiji folklorni ansambl će na velikoj pozornici Zagreb Classic festivala na Trgu kralja Tomislava održati svečani koncert u povodu Dana državnosti.

Dvosatni plesni koncert u cijelosti je posvećen plesovima i pjesmama Hrvata koji žive izvan domovine. Sastavljen je od 16 plesnih i glazbenih brojeva i folklornih običaja Hrvata koji stoljećama žive u iseljeništvu.

“Tijekom burne prošlosti, osobito u razdoblju između 15. i 17. stoljeća, Hrvati s teritorija današnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uslijed vojnih djelovanja potražili su spas izvan svoje domovine, nastanjujući područja na kojima su se zadržali do danas. Kroz sva ta stoljeća, odvojeni od matice, očuvali su svoj identitet i svoju tradicijsku kulturu. Stoga upravo njima LADO posvećuje svoju rođendansku, 70. sezonu djelovanja”, istaknuo je umjetnički voditelj Ansambla LADO Andrija Ivančan.

Naziv programa “Neka sjaji sunce svima, di još našeg roda ima” poziva sve narode u zemljama koje nastanjuju Hrvati na ljubav, mir, toleranciju, uvažavanje i građenje mostova između naroda i njihovih kultura, poručio je Ivančan.

Uz vrhunske izvedbe više od pedesetero umjetnika, publika će imati prigodu uživati u raznolikosti i bogatstvu narodnoga ruha koje na osobit način dočarava život i običaje Hrvata koji žive u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, na Kosovu, u Mađarskoj, Rumunjskoj i Vojvodini.

Ulaz je kao i na sve ostale programe festivala Zagreb Classic – slobodan. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni