“Končar” u Vukovaru izveo akciju pošumljavanja bespilotnim letjelicama

“Končar” u Vukovaru izveo akciju pošumljavanja bespilotnim letjelicama

Regionalni predvodnik u elektroenergetici i tračničkim vozilima te domaći nositelj zelene energetske tranzicije, KONČAR, u ponedjeljak je, uz pomoć bespilotnih letjelica proveo novu veliku akciju pošumljavanja dronovima s ciljem daljnjeg doprinosa očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska.

Akcija pošumljavanja održala se u Vukovaru, na području gradskog Parka šume Adica, gdje je KONČAR u suradnji sa stručnjacima iz Projekta O2 pomoću bespilotnih letjelica ispustio kuglice sa samoklijajućim sjemenjem autohtonih i neinvazivnih vrsta na područje od 483.668 m2. Zaposlenicima Končara pritom su se pridružila i djeca iz dječjeg zbora „Vukovarski leptirići“, koja su se također okušala u ručnoj sadnji drveća, ali i usvojila važna znanja o nužnosti brige za okoliš.

Nakon prošlogodišnje uspješno provedene akcije pošumljavanja na području Grubišnog Polja, KONČAR je i ove godine proveo ekološku akciju pošumljavanja u suradnji s Projektom O2, u cilju razvoja osviještenosti i potrebe zaštite šuma putem socijalno potaknute sadnje stabala.Riječ je o inovativnoj metodi pošumljavanja na teško dostupnim lokacijama.

Sadnja autohtonih vrsta

Sami proces funkcionira na principu automatiziranog izbacivanja tzv. Seed ballsa iz dronova, odnosno paketića samoklijajućeg sjemenja načinjenih od smjese različitih omjera gline, pijeska i supstrata, isključivo od autohtonih vrsta stabala (gorski javor, grab, divlja trešnja, malolisna lipa, bukva i breza) tipičnih za područje koje se pošumljava.

Na jednodnevnu volontersku akciju u Vukovar odazvalo se tridesetak volontera iz devet društava Grupe KONČAR. Oni su se nakon demonstracije sadnje pomoću bespilotnih letjelica i edukacije o važnosti očuvanja i sadnje novih šuma, okušali i u ručnoj sadnji hrasta zajedno s djecom iz udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“. Glavni cilj navedene akcije je kompenzacija ugljičnog otiska KONČARA, koji će se naknadno izračunati u suradnji s partnerom, Projektom O2.

„Kao relevantan europski akter u zelenoj energetskoj tranziciji usmjeren na obnovljive izvore energije, itekako smo svjesni da je posvećenost očuvanju okoliša i smanjenju ugljičnog otiska danas važnija više nego ikad. Stoga vrlo dobro znamo da osim profesionalnog djelovanja, odnosno doprinosa domaćoj i europskoj industriji kroz naše proizvode i rješenja, prirodi treba vraćati i kroz društveno djelovanje.“, poručio je predsjednik Uprave KONČARA, mr. sc. Gordan Kolak.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni