Končar nastavio s rastom prihoda i u trećem kvartalu

Končar nastavio s rastom prihoda i u trećem kvartalu

Konsolidirani prihodi od prodaje porasli su za 26,4 posto

KONČAR, najveći hrvatski izvoznik i regionalni predvodnik u elektroenergetici, u trećem je kvartalu ostvario povećanje prihoda od prodaje proizvoda i usluga za 635,9 milijuna kuna. To je za 26,4 posto više u odnosu na isto razdoblje iz rekordne 2021. godine.

Pritom je čak 61,1 posto prihoda ostvareno na inozemnim tržištima, a istovremeno je zabilježen i rast novougovorenih poslova i narudžbi koji ulijeva optimizam i za nadolazeće razdoblje. Uz odlične rezultate u komercijalnom djelu poslovanja ostvareni su i dobri financijski rezultati. Pritom konsolidirana neto dobit KONČAREVIH društava iznosi 277,3 milijuna kuna i veća je za 123,9 milijuna kuna ili 80,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Dobri poslovni rezultati se prvenstveno očituju u povećanju prihoda, znatno povećanom broju novih narudžbi, većoj neto dobiti i ostvarenom EBITDA pokazatelju.

Udio domaćeg tržišta u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 38,9 posto. Kada je riječ o izvozu, okosnici poslovanja KONČARA, najznačajniji rezultati ostvareni su na tržištu Njemačke i to u iznosu od 332,7 milijuna kuna, što u odnosu na usporedno razdoblje iz prethodne godine predstavlja rast od 40,0 milijuna kuna. U Švedsku je izvezeno roba i usluga u iznosu od 238,8 milijuna kuna, a u Austriju od 95,7 milijuna kuna.

Na tržištu Europske unije izvoz je povećan za 215,9 milijuna kuna te iznosi ukupno 1.343,4 milijuna kuna i predstavlja 72,1 posto ukupno ostvarenog izvoza.

Usmjerenost na izvozna tržišta

»Ostvareni rezultati nastavak su pozitivnog trenda poslovanja usprkos svim negativnim i složenim makroekonomskim uvjetima koji prate poslovanje unatrag tri godine. Rat u Ukrajini i gospodarske sankcije Rusiji nadovezali su se na još uvijek prisutne poremećaje u opskrbnim lancima«, ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

»U tako neizvjesnom okruženju menadžment Grupe KONČAR morao je brzo reagirati i organizirati što učinkovitije poslovne aktivnosti kako bi mogli apsorbirati takav ekstreman šok na poslovanje, nezabilježen u posljednjih nekoliko desetljeća. Rast novougovorenih poslova i stanje narudžbi pokazatelji su koji nam ulijevaju optimizam da ćemo i u narednom razdoblju ostvariti dobre rezultate. Stoga, iako u uvjetima znatno suženih mogućnosti prognoziranja, očekujemo da će KONČAR poslovnu godinu završiti u skladu s planiranim rezultatima«, dodaje Kolak.

Prema njegovim riječima, u narednoj je godini prioritet zadržati usmjerenost na izvozna tržišta i trend rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti te nastaviti sa značajnijim investicijskim ciklusom započetim u ovoj godini. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni