Končar izvozi generatore u Finsku

Končar u Finskoj ima ugovore za osam hidroelektrana ukupne vrijednosti oko 15 milijuna eura

Končar–Generatori i motori sklopio je ugovor za izradu i isporuku dva generatora snage 34 MVA za hidroelektranu Imatra, jednu od najvećih u Finskoj. U toj zemlji Končar trenutačno u raznim fazama realizacije ima ugovore za osam hidroelektrana ukupne vrijednosti oko 15 milijuna eura.

Kupac dvaju novih generatora je tvrtka Fortum Power and Heat Oy – vodeća finska tvrtka u energetskom sektoru koja ima objekte i u susjednim zemljama. Ovo je osmi ugovor za obnovu hidroelektrana s tvrtkom Fortum (tri u Švedskoj i pet u Finskoj) te dvanaesta hidrolektrana u Finskoj od 2003. godine.

U prošloj godini Končar je ostvario nekonsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 2,85 milijardi kuna, dok je dobit nakon oporezivanja 184 milijuna kuna. Po tome je 2011. dosad najuspješnija poslovna godina Grupe Končar. U prošloj godini, usprkos svim teškoćama, povećan je i ukupan broj zaposlenih. Izvoz čini 55 posto ukupnih prihoda Končara, a u 2011. najvažnija tržišta bili su Njemačka, BiH, Nigerija, Švedska, Albanija, Cipar, Finska, Slovenija i Kostarika. Ukupno je Končar u 2011. izvezao svoje proizvode u 65 zemalja.

”Stanje ugovorenih poslova na kraju 2011. za šest je posto bolje od stanja na početku godine. Osim toga, važno je napomenuti da smo u 2011. godini investirali 233,5 milijuna kuna, a kao rezultat tih ulaganja naša dugotrajna imovina povećana za 112,3 milijuna kuna. Najveći dio tih sredstava utrošen je za izgradnju vjetroelektrane Pometeno brdo, za razvoj visokonaponskog prekidača, te za izgradnju visokonaponskog laboratorija u društvu Končar–Distributivni i specijalni transformatori“, ističe Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara.  (Privredni vjesnik)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni