Komunikacijska revolucija: U 2016. stižu ekrani s mogućnošću hologramskog prikaza?

Komunikacijska revolucija: U 2016. stižu ekrani s mogućnošću hologramskog prikaza?

Tvrtka Ostendo odnedavno je svoju tehnologiju predstavila novinarima Wall Street Journala. Za to je iskorišten prototip sastavljen od šest čipseta koji su prikazali hologram zelene kocke koja se vrti u zraku. Novine su kretanje objekta opisale kao „konzistentno, neovisno o položaju promatrača“

Ekrani na dodir, s kakvima se susrećemo na aktualnim pametnim telefonima i računalima ograničeni su na dvodimenzionalni svijet. No, inovator Hussein S. El-Ghoroury to namjerava promijeniti. Ovaj osnivač i izvršni direktor podružnice tvrtke Ostendo Technologies sa sjedištem u Kaliforniji priprema izazovnu novu tehnologiju koja bi mogla revolucionarno izmijeniti generacije nadolazećih elektroničkih uređaja.

U slučaju da on svoju ideju pretoči u stvarnost, grafike će ubuduće na takvim uređajima moći biti prikazane trodimenzionalno, kao hologrami. To bi značilo da će ubuduće zamorne zadaća kao što je kupnja trosjeda putem pametnoga sata biti pojednostavljeni, jer će naručitelj imati mogućnost vidjeti projekciju proizvoda u njegovim stvarnim proporcijama. Video konferencije će poprimiti estetiku nalik onoj iz Ratova zvijezda, dok će se filmovi u realnosti prikaza približiti kazalištu.

Čip Ostendo Technologiesa

Čip Ostendo Technologiesa

Spomenimo međutim da 3D prikaz na pametnim telefonima nije nekakva posebna novotarija. Još 2011. LG je lansirao svoj Optimus 3D, koji zapravo samo stvara iluziju dubine i od korisnika zahtijeva ravno gledanje u zaslon kako bi se osjetio 3D učinak. Projicirani hologrami su pak jedna druga, mnogo kompliciranija priča jer obično zahtijevaju pomno raspoređene lasere i ogledala koja projiciraju objekt u njegovoj trodimenzionalnosti, koja je vidljiva ih svih kutova gledanja.

Industrijski veteran i bivši izvršni direktor proizvođača čipova za mobilne telefone – CommQuesta, El-Ghoroury je posljednjih osam godina utrošio u nastojanju da taj postupak svede na elektronski sklop veličine žvakaće gume. Prvi je uspjeh postigao koristeći tehniku koja je omogućila da se silicij učinkovito poveže s LED diodama, što je usporedio s miješanjem ulja s vodom.

Rastu potrošnja i cijene uređaja

Ovakav pristup ima mnoge prednosti. Svaki čipset može proizvesti svjetlosnu zraku u rasponu od milijun piksela. S druge strane nahvaljen Appleov retina zaslon ima razlučivost od 300 točaka po inču, a Ostendov Quantum Photonic Imager ima prikaz od 5000 točaka po inču. Uz to, svaki se pojedini element, uključivši boju, svjetlinu i kontrast može podešavati uz pomoć softvera. Time se otvara mogućnost da se mali čipovi neprimjetno ugrade u naočale i sl., ili pak da se automobilski vjetrobran pretvori u veliki zaslon. Ovako je nešto moguće zbog činjenice da će hologrami imati veliku rezoluciju prikaza.

Tvrtka Ostendo odnedavno je svoju tehnologiju predstavila novinarima Wall Street Journala. Za to je iskorišten prototip sastavljen od šest čipseta koji su prikazali hologram zelene kocke koja se vrti u zraku. Novine su kretanje objekta opisale kao „konzistentno, neovisno o položaju promatrača“.

Ipak, da bi se dobila razlučivost holograma usporediva s objektima prikazanim na dvodimenzionalnim zaslonima, potrebna je zraka koja producira trostruko više piksela. Kako bi to postigli, tim predvođen El-Ghorouryem testira metodu kojom bi se pikseli učinili manjima. S dodatnim poboljšanjima, očekuju da bi potpuno spremna izvedba čipseta mogla 2016. godine izaći na tržište.

U međuvremenu, oni su se bavili i nekim pitanjima koja zabrinjavaju korisnike, kako je to već obično slučaj s novotarijama, poglavito, s povećanom potrošnjom energije i troškovima. El-Ghoroury tvrdi da je riječ o čipovima male potrošnje, ali oni će svojom cijenom povećati krajnju cijenu uređaja. „Ali, dobrobiti su da će aplikacije moći učiniti još više toga, kao i korisnici“, kaže.

“Iskoraci poput ovoga doveli su do tankih i modernih prijenosnih računala i televizora ravnih ekrana kakve danas koristimo“, dodaje. „Stoga nije teško zamisliti dan kada će biti ugrađeni u nešto kao što su npr. Prada naočale i prikazivati slike kao što je na primjer 3D karta s planom kretanja, kako bi znali kuda morate ići kad se šećete Petom avenijom“.

(Izvor: Tuan C. Nguyen / Washington Post)

Komentari su zatvoreni