Kompromitirano više od milijardu korisničkih računa Yahoo elektroničke pošte

Kompromitirano više od milijardu korisničkih računa Yahoo elektroničke pošte

Yahoo je potvrdio ponovljeni hakerski napad kojim je obuhvaćeno »više od milijardu korisničkih računa« elektroničke pošte. Iz Yahoo-a poručuju da se ovaj napad »vjerojatno razlikuje« od prethodnog o kojem smo izvijestili u rujnu kada su kompromitirani korinsički računi više stotina milijuna korisnika.

Ukratko, ispada da ako ste Yahoo-ov korisnik, možete samo pretpostaviti da su gotovo svi podatci na vašem mailu vjerojatno ukradeni.

Iz kompanije kao i do sada ne otkrivaju mnogo detalja vezanih uz napad, ali CNBC javlja kako je Yahoo potvrdio postojanje novog hakerskog napada koji utječe na više od milijardu korisnika. Usput rečeno, podatak da Yahoo ima još uvijek više od milijardu korisnika došao je kao iznenađenje. Također, Yahoo je za istu TV postaju potvrdio da se radi o drugačijem napadu u odnosu na onaj od prije nekoliko mjeseci.

U prošlom napadu koji je obznanjen 22. rujna ove godine Yahoo je potvrdio da su ukradene informacije i lozinke od 500 milijuna korisnika i to još (davne) 2013. godine. BGR News prenosi da su u tadašnjoj izjavi iz Yahooa poručili da su ukradene neke informacije s korisničkih računa na mreži krajem 2014., a da je napad izveden pod pokroviteljstvom države. Ukradeni su podatci kao što su imena, adrese e-pošte, telefonski brojevi, datumi rođenja, lozinke, a u nekim slučajevima i sigurnosna pitanja i odgovori za korisnički račun. S druge strane Yahoo je pak potvrdio i suradnju s američkim tajnim službama, kao i da je tajno pretraživao elektroničku poštu korisnika za potrebe Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) i Saveznog istražnog ureda (FBI).

Nije na odmet za reći kako bi korisnici Yahooa trebali pod hitno promijeniti lozinku za svoj korisnički račun i sve račune koji dijele istu lozinku.

Među sugestijama na internetu govori se kako bi bilo dobro razmisliti o prelasku kod drugog pružatelja usluge, npr. Gmail, no stvar je u tome da ni oni nisu imuni na napade te je pravo pitanje je li Yahoo Mail toliko nesigurniji ili drugi to samo manje otvoreno priznaju.

B. Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni