Komposteri moraju biti podijeljeni na 17.650 adresa do Nove godine

Komposteri moraju biti podijeljeni na 17.650 adresa do Nove godine

U Ulici Augusta Šenoe u Sesvetskom Kraljevcu u srijedu je započela podjela kućnih kompostera za biološki otpad, a prikazan je i način njihova korištenja. Svim građanima koji stanuju u obiteljskim kućama u ruralnijem dijelu grada, a iskazali su interes za sudjelovanje u projektu Kućnog kompostiranja otpada bit će podijeljeni komposteri zapremnine 350 litara, ukupno njih 17 650. U stambenim zgradama posude za odlaganje biootpada bit će podijeljene tek za godinu dana. Podjelom kompostera se želi doprinijeti smanjivanju količine biootpada i podizanju svijesti građana vezane uz recikliranje.

Naime, čak 30 posto smeća odlazi na biooptad, a ovim načinom odvajanja smanjit će se ukupna količina otpada i smanjiti troškovi njegova odvoza. Građani koji žive u kućama moći će kompost iskoristit će u vrtovima i travnjacima jer još nije predviđen organizirani odvoz.

Događaju je prisustvovao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je ukazao da je zbrinjavanje otpada jedno od gorućih pitanja za Zagreb, ali i za Hrvatsku. Pritom je ipak podsjetio da je odlagalište na Jakuševcu sanirano »po najmodernijoj tehnologiji« te se ondje sada proizvodi struja. Spomenuo je i pročistač otpadnih voda.

»Nakon što je donesen Plan za gospodarenje otpadom RH činimo sve da što prije napravimo procjenu utjecaja na okoliš kako bi do ožujka donijeli i naš Plan za gospodarenje otpadom«, rekao je gradonačelnik Bandić dodavši da tempo i dinamiku nameće Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu 1. studenoga. Podsjećamo da nova Uredba propisuje odvajanje biootpada.

Gradonačelnik Bandić je naložio je da do Nove godine moraju biti podijeljeni svi komposteri.

Podružnica Čistoća pojedinačno će kontaktirati prijavljene korisnike te u dogovoreno vrijeme dostaviti komposter na kućnu adresu. Prilikom dostave korisnik će potpisati Zapisnik o zaprimanju. Uz svaki pojedinačni komposter nalazi se uputa za slaganje i njegovu upotrebu.

Zagrebački centar za gospodarenja otpadom d.o.o. je za potrebe Pilot projekta izradio i Edukativni film vezan za kućno kompostiranje koji je dostupan naoboj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=nM1kWAdjUgM&feature=youtu.be. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni