Komemoracija za Mirka Novosela: Plenković i Tomašević došli pozdraviti velikana košarke

Komemoracija za Mirka Novosela: Plenković i Tomašević došli pozdraviti velikana košarke

»Ostavština Mirka Novosela inspiracija je za sve današnje i buduće košarkaše, to je jedan od stupova hrvatskog sporta«, poručio je predsjednik Vlade

(Foto: Vlada RH)

Zagreb i Hrvatska su se u srijedu, 25. kolovoza na komemorativnom skupu oprostili od Mirka Novosela, košarkaša i jedinog hrvatskog trenera u američkoj košarkaškoj Kući slavnih. Na komemoraciji za legendarnog hrvatskog košarkaškog stručnjaka Mirka Novosela sudjelovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, dok je u ime Grada Zagreba došao gradonačelnik Tomislav Tomašević koji se upisao u Knjigu žalosti te u društvu obitelji obišao trofejni prostor Mirka Novosela.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je kao dijete bio inspiriran košarkom te da pripada generaciji koja razumije zašto je hrvatska košarka bila jedan od najvažnijih sportova u našoj državi.

“Košarka koju je Mirko razvijao postala je jedan fenomen. Nema tog djeteta koje nije dolazilo u to doba u Dom sportova i jedva čekalo svaku Ciboninu utakmicu. To su bili neponovljivi trenuci,” ocijenio je premijer, istaknuvši Novoselove zasluge prilikom organizacije Univerzijade, ali i nastupa hrvatske vrste na OI u Barceloni 1992.

“Mirko Novosel je taj sportski uspjeh pretočio i u opći graditeljski uspjeh u ovom gradu”, kazao je.

“Dovesti Univerzijadu 1987. u Zagreb je bilo pretvoriti sportsku infrastrukturu u ono po čemu je zagrebački sport danas poznat. Napraviti ulaganja koja omogućuju mladim generacijama da se bave različitim sportovima na način kakav je prije bio nezamisliv”, nastavio je Plenković.

Trenutci zbog kojih mladi danas žele igrati košarku

“Uspjeti uvrstiti hrvatsku košarkašku reprezentaciju na olimpijski turnir u Barceloni svega osam mjeseci nakon međunarodnog priznanja je ravno diplomatskom čudu”, naglasio je predsjednik Vlade, dodavši da je u tom trenutku Novosel uživao prijateljstvo i povjerenje najvećih sportskih autoriteta.

“To su trenuci zbog kojih mladi danas žele igrati košarku, ocijenio je premijer.

Podsjetio je da je Novosel bio i pomoćnik ministra zadužen za sport te je i tu ostavio svoj trag.

“Mirkova ostavština inspiracija za sve one koji će i danas i u budućnosti igrati košarku, jer je to jedan od stupova hrvatskoga sporta, hrvatskoga društva i zaista nasljeđe koje je ostavljeno generacijama”, zaključio je predsjednik Vlade, dodavši da mu, uime cijele Vlade na tome zahvaljuje.

 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je duboku sućut obitelji, prijateljima, suradnicima i cijeloj košarkaškoj zajednici zbog gubitka velikog Mirka Novosela koji je, kako je rekao, za sobom ostavio neizbrisiv trag.

(Foto: Grad Zagreb)

“Nemjerljiv je bio njegov doprinos kao rođenog Zagrepčanina ovom gradu, a posebice na dovođenju i organizaciji Univerzijade, čime je grad dobio brojne infrastrukturne projekte”, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni