Kolman: Upravljački sustav Zagreba ne funkcionira

Kolman: Upravljački sustav Zagreba ne funkcionira

„Naš problem je to što nam je gradonačelnik korumpiran i što svako malo završi u pritvoru. To je naš drugi problem. Naš prvi problem je da je on loš gradonačelnik. Sustava nema, planiranja nema i Europske unije u Gradu Zagrebu u tom smislu nema”, ocijenio je Kolman, saborski zastupnik i glasnogovornik HNS-a

U povodu druge godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji HNS Grada Zagreba u srijedu je održao tribinu „Potencijal Zagreba kao najmlađe europske metropole“ tijekom koje su se istaknuli neke glavne probleme u glavnom gradu.

„Nemamo sustav, planiranje ni viziju u Zagrebu. Problem Zagreba je da europske vrijednosti o tome kako se radi i treba razvijati uopće ne žive i nisu zaživjele. To je odgovor na pitanje zašto potencijali Grada Zagreba nisu zaživjeli. Svi potencijali su tu, ali nažalost Zagreb kao upravljački sustav ne funkcionira“, poručio je saborski zastupnik i glasnogovornik HNS-a Igor Kolman,

Dodao je kako se s gradom katastrofalno upravlja: „Naš problem je to što nam je gradonačelnik korumpiran i što svako malo završi u pritvoru. To je naš drugi problem. Naš prvi problem je da je on loš gradonačelnik. Sustava nema, planiranja nema i Europske unije u Gradu Zagrebu u tom smislu nema”, ocijenio je Kolman.

Kao najvidljiviji efekt članstva u EU predsjednica Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš istaknula je turistički potencijal koji je značajno porastao stavljanjem Zagreba na kartu glavnih gradova članica EU. „Ipak, turisti vide ljepote, ali ne i ono što vidimo mi, a to su dijelovi grada blizu centra koji nemaju kanalizaciju i koji su preskočeni. Zagreb bi trebao biti uzor, a ima niz neiskorištenih potencijala, poput prostora Gredelja, čije je vlasništvo čisto, a tvrtka je odselila. To je prostor na kojem nastaje zagrebački Manhattan, no to jednako tako nije do kraja prepoznato“, upozorila je ministrica.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podsjetila je na put Hrvatske prema članstvu u EU i kao najvažnije prednosti istaknula garanciju dugotrajnosti i stabilnosti institucija, koja je preduvjet za uspješno gospodarstvo. U godinama pregovora najvažniji trenutak, smatra, dogodio se 2004. godine, kada je postignut konsenzus svih stranaka oko članstva u EU kao strateškog interesa zemlje. To je bio znak političke zrelosti koji premašuje našu stvarnu političku zrelost, rekla je Pusić. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni