Koliko smo zapravo ravnopravni?

O problemu diskriminacije žena na tržištu rada biti će govora na okruglom stolu pod nazivom „Koliko smo zapravo ravnopravni?“ koji organizira Udruga „ZG“ pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i medijskim pokroviteljstvom našeg portala. Tribina će se održati 23. rujna s početkom u 10 sati, u Tribini grada Zagreba, Kaptol 27.

Danas se puno govori i piše o diskriminaciji žena, posebno o onoj na tržištu rada. Diskriminaciju žena na tržištu rada je nekada zaista teško dokazati, ona pretpostavlja nejednake uvjete rada, nejednake plaće, isključivanje žena zbog spola prilikom prijavljivanja za određeni posao, napredovanje žena na radnom mjestu te razne druge oblike. Ekonomska kriza koja u Hrvatskoj traje od 2008. godine pogodila je naše radnike i radnice. Mnogi su ljudi ostali bez posla, a nažalost mnogi ne primaju redovito plaće. Možemo reći kako je kriza stavila u drugi plan problem diskriminacije žena na tržištu rada, jer se nameće stav kako o njoj ne bi trebalo govoriti u uvjetima kada se na tržištu rada vrlo često ne poštuju niti osnovna prava radnika i radnica.

Prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, Republika Hrvatska imala je 4 284 889 stanovnika, od toga 2 066 335 muškaraca (48,2%) i 2 218 554 žene (51,8%). Popis je pokazao kako je u RH 3 632 461 stanovnika, koje je starije od 15 godina i ono je bilo anketirano s obzirom na spol i stupanj obrazovanja. Statistički podaci pokazuju kako je znatno veći broj žena bez završene osnovne škole, u odnosu na broj muškaraca bez završene osnovne škole, odnosno 12 664 muškaraca i 49 428 žena. No veći je broj žena sa završenom osnovnom i srednjom školom, višom školom te fakultetom, u odnosu na broj muškaraca. Kada je riječ o završenom magisteriju, onda je broj muškaraca sa završenim magisterijem za 1 181 veći u odnosu na broj žena sa završenim magisterijem. Isti je slučaj i kada se gleda broj žena i muškaraca sa završenim doktoratom i u tom su djelu muškarci u prednosti.

Državni zavod za statistiku ima podatke iz 2012. godine, koji pokazuju kako je prosječna plaća u Hrvatskoj iznosila 5 788 kuna, s time da su muškarci ipak imali veću prosječnu plaću u odnosu na žene (muškarci = 6 087 kuna, žene = 5 411 kuna).

Nažalost, svake se godine povećava i stopa nezaposlenosti žena u ukupnom broju aktivnog stanovništva, a ona je u 2012. godini iznosila 15,6 posto. Vrlo često žene se susreću i s diskriminacijom prilikom zapošljavanja, nerijetki su slučajevi kada poslodavci kandidatkinjama za posao postavljaju nedozvoljena pitanja poput: „Planirate li zasnivati obitelj? Imate li djecu? Planirate li imati još djece?“

O problemu diskriminacije žena na tržištu rada biti će govora na okruglom stolu pod nazivom „Koliko smo zapravo ravnopravni?“ koji organizira Udruga „ZG“ pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i medijskim pokroviteljstvom našeg portala. Tribina će se održati 23. rujna s početkom u 10 sati, u Tribini grada Zagreba, Kaptol 27.

Sudionice ovog okruglog stola biti će Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Margareta Mađerić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Gradske skupštine Grada Zagreba, Jadranka Boban Pejić, direktorica tvrtke Biovega te Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nakon izlaganja naših sudionica biti će prilika za raspravu te postavljanje pitanja sudionicima.  (Udruga “ZG”)

Plakat_Ona_3

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni