Koliko nam je daleko ponavljanje bronce iz Francuske 1998.?

Koliko nam je daleko ponavljanje bronce iz Francuske 1998.?

(Foto: HNS)

Iako smo drugi favoriti u skupini (iza Argentine), utakmica protiv Nigerije u prvom kolu će nam dati odgovor na mnoga pitanja koji su naši realni dometi i mogućnosti na ovom prvenstvu

Zasigurno, najkonstantnija nogometna reprezentacija sa prostora bivše države na završnicama svjetskih prvenstava je naša nogometna vrsta. Od mogućih 6 završnica, plasirali smo se na njih 5. Jedini izostanak je bio sa prvenstva u Južnoafričkoj Republici 2010. godine.

Hrvatski reprezentativac bio je najbolji strijelac na SP-u u Francuskoj 2008. godine sa 6 zabijenih golova

Ako izuzmemo fantastično treće mjesto iz Francuske, svaki put smo zaustavljeni u skupinama. Nedostatak znanja, sreće, taktike ili nečega drugog je uzrok slabijeg rezultata od onog kojeg je nacija očekivala od naših nogometaša neposredno uoči odlaska.

Ako je suditi prema kladionicama na Svjetskom prvenstvu 2018., naša selekcija je svrstana kao 12. favorit za osvajanje uz bok sa domaćinom Rusijom. Sigurno da skupina sa svjetskim viceprvacima Argentinom, jednom od najboljih afričkih selekcija Nigerijom, kao i nama neugodnim Islandom je sve samo ne lagana i bit će veliki ispit za naše nogometaše. Iako smo drugi favoriti u skupini (iza Argentine), utakmica protiv Nigerije u prvom kolu će nam dati odgovor na mnoga pitanja koji su naši realni dometi i mogućnosti na ovom prvenstvu. Veoma bitan podatak u slučaju prolaska skupine je podatak da se križamo sa skupinom C gdje su prvi favoriti bivši svjetski prvaci Francuzi koji su nam ostali dužnici još iz epskog polufinala iz 1998. godine, pa bi ovo bila možda idealna prilika sa osvetu.

Naša selekcija je, čini se, igrala dosta bojažljivo i s previše respekta prema protivnicima na prošlim prvenstvima, što nas je možda i koštalo boljeg plasmana. Nadamo se da će naša reprezentacija igrati za gol više na ovogodišnjem natjecanju i da će naši napadači Mario Mandžukić, Nikola Kalinić, Ivan Perišić, Andrej Kramarić i ostali biti raspoloženi i donijeti mnogo sreće cijeloj naciji.

Popis reprezentativaca za Svjetsko prvenstvo:

Vratari: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo)

Braniči: Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Domagoj Vida (Bešiktaš), Ivan Strinić (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivarić (Dynamo Kijev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Duje Ćaleta-Car (Red Bull Salzburg)

Vezni igrači: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović (Inter), Filip Bradarić (Rijeka)

Napadači: Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić (Inter), Nikola Kalinić (Milan), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke), Ante Rebić (Eintracht)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni