Koliko koštaju razgovori unutar EU-a ?

Koliko koštaju razgovori unutar EU-a ?

Za identičnu uslugu mobilne telefonije korisnici će u Nizozemskoj za međunarodne pozive platiti osam puta višu cijenu nego u Litvi

Razlike u cijenama za pozive s mobilnih telefona unutar Europe velike su i variraju i do osam puta, istaknula je Europska komisija koja će uskoro predstaviti mjere s ciljem jačanja jedinstvenog tržišta telekomunikacija.

Za identičnu uslugu mobilne telefonije korisnici će u Nizozemskoj za međunarodne pozive platiti osam puta višu cijenu nego u Litvi. Među ostalim zemljama u kojima su pozivi skupi su i Luxembourg s 14,6 centa po minuti, Belgija s 13,8 centa po minuti i Francuska s 12,7 centa po minuti. Prosjek unutar EU-a iznosi 9,1 centa.

Razlike u cijenama u drugim kategorijama dobara i usluga manje su, tvrdi Bruxelles. Primjerice, litra mlijeka će vas u bilo kojoj zemlji članici EU-a stajati između 0,69 i 0,99 eura, prenosi Hina.

Cijene poziva mobilne telefonije jasno pokazuju da 28 nacionalnih telekomunikacijskih tržišta u Europi ne nude korisnicima prednost kakvu bi dalo jedinstveno tržište, zbog čega je nužno da se EU što prije angažira na uspostavi stvarnog jedinstvenog tržišta koje će omogućiti da naš kontinent bude uistinu povezan, ocijenila je povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes. (hrt /zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni